Eforturi diplomatice și de apărare pe flancul estic al NATO. România a fost vizitată luni de ministrul de externe canadian și ministrul apărării din Țările de Jos

7 martie 2022, 21:23

Ucrainenii luptă și pentru destinul Europei, nu numai pentu țara lor, explică ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu. Iar concentrarea de forțe NATO pe teritoriul României și pe flancul estic al Alianței este un mesaj de descurajare pentru agresorul din Est. Declarațiile au fost făcute alături de ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos, alături de care a vizitat Baza aeriană Mihai Kogălniceanu, unde se află și 150 de militari olandezi care participă la un exercițiu comun cu români și americani.

VASILE DÎNCU, ministrul Apărării Naționale: Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică, precum Georgia sau Republica Moldova, este amenințată. UE trebuie să facă mai mult pentru creșterea rezilienței acestor state.

KAJSA OLLOGREN, ministrul Apărării, regatul Țărilor de Jos: Suntem foarte îngrijoraţi în privinţa situaţiei actuale şi a evoluției acesteia. Ca răspuns, NATO a sporit pregătirile şi armata olandeză a accelerat activităţile de participare la acest efort şi o parte a acestui efort este programarea de exerciții suplimentare ale unităţilor noastre”.

În paralel, criza din Ucraina a fost şi pe agenda discuţiilor dintre miniştrii de Externe român şi canadian, la București.

BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe: Ne-am unit eforturile inclusiv pentru a activa mecanismul de la Moscova al OSCE, pentru inițierea unei misiuni de anchetă formată din experți, care să evaluaze impactul asupra drepturilor omului și a situației umanitare cauzate de agresiunea Federației Ruse. De asemenea, am conlucrat pentru a a sesiza procurorul Curții Penale Internaționale, așa încât anchetarea presupuselor infracțiuni de genocid, crime de război, să se facă fără întârziere.

Oficialul canadian susține că vor fi impuse noi restricții Federaţiei Ruse.

MELANIE JOLY, ministrul Afacerilor Externe, Canada: Scopul nostru e să sufocăm regimul rusesc. E important ca însuşi Putin şi oamenii care sunt responsabili de atacarea Ucrainei să se afle sub o presiune extremă şi izolaţi de către Occident. De aceea, îi vom tinţi pe ei şi pe cei din jurul lor. Vom face acest lucru în coordonare cu G7 şi cu UE.

Ministrul de Externe al Canadei s-a întâlnit și cu președintele României, Klaus Johannis.

Zilele următoare este așteptată în România și vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite