CSM a dat aviz pozitiv doar pentru candidatul la șefia DNA, Crin Bologa. Procuroarele Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, aviz negativ pentru șefia Parchetului General, respectiv DIICOT

11 februarie 2020, 10:27

CSM a avizat propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, procurorul Crin Bologa. În schimb, CSM nu a avizat propunerile pentru Parchetul general şi DIICOT. E vorba de procuroarele Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu. Acum, mingea este în curtea preşedintelui, care poate să țină sau nu cont de avizul consulativ al CSM.

Două motive au înclinat balanța pentru un avizul negativ dat Giorgianei Hosu, pentru şefia DIICOT. Unul e legat de soţul ei, fost poliţist, care este judecat pentru corupţie la Tribunalul Bucureşti. Al doilea are legătură cu mama procuroarei, în vârstă de 80 de ani. Presa a dezvăluit că a fost asociată cu o firmă off-shore din Lichtenstein şi implicată în afaceri cu asigurări.

Şi Gabriela Scutea, propusă pentru şefia Parchetului general, a primit aviz negativ de la CSM. Ea a explicat de ce a rămas în Ministerul Justiţiei după venirea PSD la putere şi cum a fost implicată în elaborarea celebrei ordonanţe 13.

Singurul avizat pozitiv în unanimitate a fost procurorul Crin Bologa, propus la şefia DNA.

Comisia de la Veneţia şi raportul MCV al Comisiei Europene au recomandat autorităţilor din România să ţină cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

________________________________________

ACTUALIZARE Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, miercuri, numirea Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum și numirea numirea Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În schimb, a fost avizată pozitiv numirea lui Crin Nicu Bologa în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

După ce au fost audiați, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat propunerile pentru cele 3 funcții de șefi de mari parchete.

Gabriela Scutea a fost propusă pentru a ocupa funcţia de procuror general al Romaniei, Crin Bologa – procuror-şef al DNA, iar Giorgiana Hosu – procuror-şef al DIICOT.

Avizul dat de CSM este consultativ, iar decizia finală aparține președintelui  Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite