„Efectul Picasso” – Zeci de lucrări semnate de celebrul pictor vor fi expuse din această toamnă la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti

23 iulie 2023, 20:58

Efectul Picasso este cea mai importantă expoziţie ce se va deschide în Bucureşti în septembrie, în colaborare cu muzeul Picasso din Paris.

Pictorul a influenţat întreaga suflare artistică din lume începând de la 1905, mai ales că Picasso s-a inventat şi reinventat permanent.

Unul dintre pictorii români influenţaţi de „efectul Picasso” a fost Horia Bernea, iar la Muzeul de Artă Recentă din București este expusă o astfel de lucrare a sa numită „Autoportret”, pe care pictorul a realizat-o în 1968.

Era chiar anul în care dictatorul Nicolae Ceauşescu a făcut o demostraţie de desprindere aparentă de politica Tratatului de la Varşovia, iar prin această expoziţie Picasso, deschisă la Muzeul Naţional de Artă a României comuniste, Occidentul i-a adus un omagiu.

Un catalog al expoziţiei din 1968, cu semnătura originală a lui Picasso, va fi de asemenea expus alături de capodoperele care vor fi aduse în Capitală. Unele dintre acestea au fost expuse și acum 55 de ani în București.

Pe lângă operele lui Picasso, vor fi prezentate și lucrări ale pictorilor români pe care i-a influenţat. Printre aceștia, Dumitru Gorzo, Mircea Cantor, Alexandru Ţipoia, Pisică Pătrată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite