Efectul muzicii asupra porcilor, neașteptat: ”Scroafele s-au entuziasmat brusc și au început să dea din coadă”, susține un fermier belgian

26 iulie 2022, 13:19

Punctul de plecare a fost sesizarea făcută de un fermier, care a observat de-a lungul timpului cât de influenţat este comportamentul animalelor sale de diferite stiluri de muzică.

Piet Paesmans are o fermă la jumătatea distanței dintre Bruxelles și granița cu Olanda. A observat pentru prima dată influență muzicii asupra porcilor când fiul sau a început să cânte o melodie în hambar, în timpul unei operațiuni de inseminare care nu decurgea deloc bine.

”A fost prea bun rezultatul, aşa că ne-am gândit să încercăm şi cu ceilalţi porci”, a spus Piet Paesmans. Conform fermierului, scroafele s-au entuziasmat brusc și au început să dea din coadă.

De atunci, Piet a creat o lista de melodii pentru diferite momente ale zilei: muzică energică atunci când vrea că porcii să fie activi și cântece de leagăn la sfârșitul zilei.

Fermierul a informat o echipă de cercetători, care a obținut acum 75.000 de euro de la un fond al Uniunii Europene și din regiunea belgiană Flandra pentru a investiga afirmațiile.

”Există fără îndoială un efect al zgomotelor specifice asupra animalelor. Aşa că este cu adevărat posibil ca muzica să aibă același efect”, susține și coordonatorul proiectului, Sander palmans.

Descoperirile ar putea avea un impact practic asupra industriei, deoarece calitatea cărnii este afectată de stres la animale, spun cercetătorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite