Efectivele MAI, mobilizate în urma emiterii Codurilor portocaliu și galben de inundații

Efectivele MAI au fost mobilizate pentru intervenții rapide în situațiile de risc cauzate de fenomenele hidrologice periculoase în cele 11 județe vizate de Cod portocaliu și galben de posibile inundații, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

04 Februarie 2020, 11:22 (actualizat 04 Februarie 2020, 12:22) |
Cod galben de inundaţii

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod portocaliu valabilă până miercuri, ora 06:00, pentru unele bazine hidrografice din judeţele Bihor, Cluj și Alba. De asemenea, hidrologii au anunțat și un Cod galben, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice din județele Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin, valabil până miercuri, la ora 12.00.

În acest interval, hidrologii anunță că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pârâie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

„Angajații MAI au intervenit în cursul zilei de ieri, în localitățile afectate, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, pompierii au acționat pentru îndepărtarea unor zăpoare formate pe pârâul Vale (județul Harghita), care a afectat două podețe și 2 curți, pe râul Rebra din Bistrița Năsăud, și respectiv pe râul Beliș (județul Cluj) unde au fost inundate 8 case, 2 anexe, 2 podețe și 10 ha (fâneață). De asemenea, au acționat în sprijinul populației pentru îndepărtarea apei din gospodării (locuințe, beciuri) în zonele inundate”, anunță MAI.

Totodată, salvatorii ISU au intervenit pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil în județele Olt și Teleorman și în municipiul Alexandria pentru degajarea elementelor de construcție ale acoperișurilor smulse de vânt.

Marți dimineață, în județul Constanța, din cauza vântului puternic au fost suspendate temporar manevrele în porturile Constanța de Sud și Midia.

„Precizăm că, la nivelul județelor Hunedoara și Alba au fost activate grupele operaționale ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pentru a monitoriza permanent situațiile din teren, până la această oră nefiind înregistrate situații de risc. Menționăm faptul că în județul Bistrița-Năsăud circulația rutieră a fost temporar îngreunată pe DJ 172 deoarece râul Zagra a ieșit din matcă și a inundat partea carosabilă”, anunță oficialii Ministerului.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să se intereseze de starea drumului de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă înainte de plecare și să se asigure că autovehiculele sunt echipate corespunzător.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, polițiști și jandarmi – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte negative asupra comunităților.

Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI