Efectele noilor norme BNR pentru credite. Calculele ratelor maxime în funcție de veniturile familiilor care se împrumută

Cine are în plan să-și cumpere o casă sau mașină cu credit bancar ar trebui să se grăbească. De la anul, s-ar putea să nu mai îndeplinească toate condițiile băncii, pentru că BNR a decis să modifice gradul de îndatorare. Astfel, sumele pe care românii le pot împrumuta vor fi mai mici. Cei mai afectaţi vor fi aceia care au venituri mici. Creditarea în ansamblu va frâna, dar BNR nu crede că acest lucru va avea un impact semnificativ asupra creşterii economice a ţării.

18 Octombrie 2018, 18:08 (actualizat 18 Octombrie 2018, 19:24) Știrile TVR |
BNR pune frână creditării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vestea limitării creditelor acordate de bănci și de instituțiile financiare nebancare nu-i bucură pe consumatori, deși protejarea lor e unul dintre motivele invocate de BNR în luarea deciziei.

Fie că le place sau nu, de la 1 ianuarie 2019, clienții băncilor vor putea lua un credit doar dacă rata nu va depăși 40% din venitul net, pentru cel în lei, sau 20% în valută. Sunt însă și excepții - dacă împrumutul este pentru cumpărarea primei locuințe, procentul crește cu 5%. În plus, băncile pot ignora aceste limite pentru 15% din volumul împrumuturilor.

Acum gradul mediu de îndatorare este de 47% la creditele ipotecare și 45% la cele de consum. O declarație mai veche a oficialilor BNR arată că o treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai mici, dădeau deja 70% din venit pe rate. Cu o creștere de două puncte ale dobânzii, produsă în mare măsură în ultimul an, procentul urca până la 80%.

Concret, o persoană cu venituri de 3.000 de lei poate acum avea o rată de peste 1.400 de lei. De la 1 ianuarie, rata nu va putea depăși 1.200 de lei. În schimb, o familie cu doi adulți și doi copii și venituri de 5.000 de lei își va putea permite o rată aprope la fel de mare.

În prezent, din totalul creditelor acordate de bănci, 5 la sută dintre datornici nu își achită ratele. 2014 a fost anul cel mai greu, mai bine de un sfert erau în această situație.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI