Efectele modificărilor la codurile penale. Experții Comisiei Europene au discutat cu magistrații și cu parlamentarii

26 iunie 2018, 10:50

Șeful DIICOT Daniel Horodniceanu le-a atras atenția experților europeni asupra impactului noilor modificări la Codul de Procedură Penală.

Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT: „Pentru noi, principala afectare ar trebui să fie dată de închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției, discutăm ipotetic, potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam, vor trebui închise”.

Vicepreședintele CSM Codruț Olaru le-a spus experților MCV că magistrații vor ca numirea șefilor marilor parchete să fie făcută de președinte, cu avizul obligatoriu al CSM. Cu alte cuvinte, își doresc să îl excludă din procedură pe ministrul Justiției.

Vicepreședintele CSM Codruț Olaru: „Să prevadă posibilitatea ca acel aviz pe care secția pentru procurori îl dă în cazul acestor gen de activități să devină unul obligatoriu, nu absolut consultativ, cum este în acest moment”.

În schimb, deputatul PSD Eugen Nicolicea le-a transmis oficialilor că Parlamentul și-a îndeplinit obligațiile asumate.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: „La unison, în unanimitate, pornind de la reprezentanții MCV, ministru, procurori, judecători, evident și eu, ne-am manifestat convingerea și am susținut faptul că deciziile Curții sunt obligatorii pentru toată lumea, că trebuie să fie respectate, și de la data publicării”.

România are de îndeplinit 12 recomandări ale Comisiei Europene. Obiectivul țării noastre este ca anul viitor monitorizarea pe Justiție să fie ridicată.

 

ACTUALIZARE Magistrații de la vârful Justiției au tras un semnal de alarmă în fața delegației Comisiei Europene cu privire la impactul modificărilor legislative la schimbările făcute la Codul de procedură penală și la cele preconizate la Codul penal.

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu a spus că 4770 de dosare se vor închide ca urmare a modificării Codului de procedură penală.

Vicepreședintele CSM, procurorul Codruț Olaru a transmis experților europeni că CSM vrea modificare legislației astfel încât numirile la vârful marilor parchete să fie făcute ce către președintele României, cu avizul obligatoriu al CSM. Adică să-l excludă din această procedură pe ministrul de Justiție.

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a spus experților Comisiei Europene că Parlamentul a îndeplinit toate recomandările, toate condiționalitățile și a atras atenția că deciziile CCR trebuie respectate de către toți actorii politici.

___________________________

O delegație a Comisiei Europene, în cadrul Raportului MCV, s-a întâlnit în această dimineață cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Această întâlnire are loc în contextul modificării legislației penale în România.

Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat legea de modificare a Codului de Procedură Penală. Sunt modificări controversate pe care magistrații le contestă. De asemenea, se are în vedere o modificare a Codului Penal. Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a vorbit despre o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara luni că bună parte dintre cele 12 recomandări ale CE sunt îndeplinite.

Avem 12 recomandări, că fiecare recomandare are câteva obiective și dânșii vin că să verifice, spuneți dvs,  ca să prezentăm, spun eu, stadiul de realizare a fiecăreia dintre cele 12 recomandări. Suntem pregătiți, am făcut un raport de progres, un raport intermediar. Azi încep discuțiile și vor continua zilele următoare. Erau trei recomandări. Guvernele anterioare, atât de tare le-au îndeplinit, încât din trei, au mai rămas 12. Eu spun așa – că bună parte dintre ele sunt îndeplinite, dar vă voi invita sau ne vom întâlni și le voi prezenta la finalul întâlnirilor. Ca să nu anticipez. Să facem un bilanț. Să tragem linie, a adăgat Ministrul Justiției.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă