Efectele Brexitului dur. Exportatorii de vinuri franţuzeşti se tem că vor fi blocaje şi preţul va creşte

14 februarie 2019, 15:11

Marea Britanie este, după Statele Unite, a doua piaţă importantă a Franţei, aşa că teama cea mai mare este că afacerile vor avea de suferit din cauza Brexitului. Toate variantele sunt luate acum în calcul.

“Cred că nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla. Sunt oameni care cred că nu va fi niciun Brexit. Alţii vorbesc despre «backstop» care, în final, va lăsa Marea Britanie între frontierele europene”, spune Antoine Leccia, preşedintele Federaţiei Franceze a Exportatorilor de Vinuri.

Exportatorii francezi trimit mai bine de 200 de camioane pe zi în Marea Britanie, iar lipsa unui acord ar duce automat la blocarea transporturilor la vamă. Apoi, s-ar adăuga taxele plătite pentru exporturi, care vor influenţa inevitabil preţul din magazine şi vor afecta puterea de cumpărare a britanicilor. De cealaltă parte, şi Franţa importă o gamă largă de băuturi spirtoase din Marea Britanie.

“Cred că britanicii vor continua să bea produsele noastre, să bea vinurile, băuturile franţuzeşti şi aş spune că relaţiile noastre sunt foarte bune, deoarece importatorii au exact aceleaşi probleme”, mai spune  Antoine Leccia.

Franţa a exportat peste 280 de milioane de sticle de vin şi băuturi spirtoase în Marea Britanie în 2017, ceea ce a însemnat aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă