CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Efectele Brexit: Statele membre ar putea fi nevoite să contribuie mai mult la bugetul UE

Europenii vor trebui să strângă rândurile după ieșirea Marii Britanii din clubul comunitar și vor trebui să acopere deficitul financiar creat de Brexit.

09 Ianuarie 2018, 13:41 (actualizat 09 Ianuarie 2018, 14:45) Știrile TVR |

Suma estimată care va trebui strânsă de cele 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană depășește 10 miliarde de euro și se anunță a fi un subiect de dezbatere, în contextul în care cotizațiile anuale ale membrilor vor trebui majorate proporțional.

Membrii Comisiei Europene au avertizat încă din vara anului trecut asupra faptului că plecarea Marii Britani din Uniunea Europeană va fi dureroasă pentru ambele părți. Europenii vor pierde unul dintre marii contributori la bugetul UE, iar pentru continuarea tuturor programelor pe care le derulează blocul comunitar va fi nevoie de o serioasă injecție de capital.

”În ceea ce privește veniturile, avem o gaură, deoarece Marea Britanie, care este contributor net ne va părăsi din nefericire. Acesta este un dosar de negociere al lui Michel Barnier, îl ajutăm în această chestiune, însă până la urmă vom avea mai puțin cu 12-13 miliarde de euro anual”, a declarat

Chestiunea majorării contribuției statelor membre la bugetul UE se anunță a fi controversată, în contextul în care în interiorul Uniunii există un deficit de încredere și solidaritate, manifestat în special în dosarul cotelor obligatorii de refugiați.

România contribuie anual la bugetul UE cu aproximativ un miliard și jumătate de euro și în cei zece ani de la aderare a primit fonduri europene în valoare de aproape 45 de miliarde de euro.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI