Șefa diplomației germane, în vizită în Japonia: Nagasaki trebuie să servească drept avertisment

Foto: Annalena Baerbock/ Facebook
Foto: Annalena Baerbock/ Facebook
10 iulie 2022, 17:05

Atacul de la Nagasaki ne aminteşte că trebuie să facem eforturi pentru a deveni o lume fără arme nucleare, „cu toate că suntem foarte departe de acest lucru”, a spus Baerbock, în debutul vizitei sale de două zile în Japonia, ce se înscrie în primul său turneu oficial în ţări asiatice.

Germania trebuie să lucreze în direcţia „păcii şi a unei lumi fără arme nucleare” în lumina faptului că recent a avut loc o creştere mai curând decât un declin în ce priveşte armele atomice, a adăugat politiciana ecologistă.

Nagasaki, alături de Hiroshima, reprezintă un simbol şi un avertisment împotriva folosirii armelor atomice. Germania continuă să susţină dezarmarea, „cu toate că situaţia globală este complet diferită în prezent”, a notat ministrul de Externe german, referindu-se la războiul din Ucraina.

Baerbock a vizitat mai devreme, duminică, Muzeul Bombei Atomice din Nagasaki, unde a depus o jerbă pentru a marca distrugerea oraşului, pe 9 august 1945.

Baerbock, care are 41 de ani şi este mama a două fetiţe, a urmărit imaginile cu copii răniţi de explozia nucleară şi s-a întâlnit cu supravieţuitori ai atacului.

Circa 70.000 de oameni au fost ucişi ca rezultat imediat al atacului SUA, iar 75.000 au fost răniţi. Bombardamentul a avut loc la 3 zile după ce o altă bombă atomică a devastat oraşul Hiroshima, cele două atacuri determinând capitularea Japoniei, pe 15 august 1945.

Shigemitsu Tanaka, un supravieţuitor al bombei atomice, astăzi în vârstă de 82 de ani, a descris cu o voce puternică momentul exploziei, căreia el şi familia sa i-au supravieţuit, deşi multe din rudele sale, inclusiv părinţii, s-au îmbolnăvit şi unele dintre ele au murit de cancer.

El i-a îndemnat pe tineri să susţină o lume fără arme nucleare, argumentând că, „întrucât puterea unui individ este limitată, trebuie să acţionăm ca prieteni”.

Annalena Baerbock a mai menţionat în discursul său că un clopot din Nagasaki a fost adus la o biserică din oraşul ei, Hanovra, distrus în Al Doilea Război Mondial.

Luni, şefa diplomaţiei germane se va deplasa la Tokyo, ultima etapă a turneului său asiatic.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite