Educaţia pentru sănătate în şcoli, adoptată în Parlament. Unii aleși au lansat apropouri vulgare la adresa colegelor

21 iunie 2022, 14:28

Deputații puterii și cei de la AUR au susținut că înlocuirea noţiunii de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie pentru sănătate” şi stabilirea clară a unor condiții de derulare a acestui program în școli sunt absolut necesare pentru a nu afecta drepturile și obligațiile pe care părinții le au față de copiii lor până când aceștia devin majori. USR a insistat  pentru denumirea de „educație sexuală” și pentru introducerea acestei materii necondiționată nici de acordul părinților, nici de vârsta elevilor. În toiul discuțiilor, unii parlamentari au uitat de decentă și au lansat apropouri vulgare față de unele colege.


ACTUALIZARE: Legea care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” şi prevede acordul părinţilor a fost adoptată cu 224 de voturi „pentru”, unul „contra”, 49 de abţineri.

Legea care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul părinților a fost întoarsă de președintele Klaus Iohannis în 2020 în Parlament şi tot de atunci se află în dezbaterea comisiilor şi plenurilor celor două camere. Chiar şi după aproape doi ani de dezbateri, propunerile preşedintelui au fost respinse.

Derularea acestor programe de educaţie sanitară ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților.

Legea se află astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru vot final, motiv pentru discuţii aprinse între parlamentari.

ILIE-ALIN COLEŞA, deputat AUR: „Legislativul trecut a introdus acesta sintagma de educație sexuală la propunerea USR. Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, de libertatea cum să ne creştem copiii. Ar trebui să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică prin promovarea sportului”.

SIMINA TULBURE, deputat USR: „Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuei să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, da, mame minore. Elevii noștri învață despre sex pe internet ,la filme porno când noi ar trebui să avem în școli oameni specializați care să vorbească despre educație sexuală.

DANIEL SUCIU, președinte de ședința, deputat PSD: „Am rugămintea la colegi. Doamnă, ați reușit să îi treziţi pe toți”.

MARIA CALISTA, deputat PNL: „Nu poți sta absent, se ştie câte mame minore sunt, câte cazuri de boli cu trasnmitere sexuală, violentă domestică.

ADRIAN Solomon, deputat PSD: „Legea are prevederi care îi au în atenție pe copiii instituționalizați. Să lăsăm pasiunile, proiectul este despre drepturile copilului, în această lege avem drepturi pentru copiii instituționalizați, proiectul propune şi bursă cât sunt în timpul școlii la nivelul salariului minim, stimulente pentru cei care adopta copii greu adoptabili”.

Introducerea educației sexuale în școli, propusă de USR în 2018, a stârnit controverse puternice pe scena politică și în societate. Biserica Ortodoxă Română a criticat vehement ideea. Președintele României s-a poziționat de partea USR și a încercat de două ori să impună varianta inițială. CCR a respins solicitarea președintelui , la fel și Senatul, iar Camera Deputaților a acceptat parțial solicitarea președintelui. În lege scrie că orele de educație pentru sănătate au scopul de a preveni contractarea bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite