Educație gratuită doar pe hârtie. Cât cheltuie părinții de fapt? INS spune că 15 lei pe lună, părinții calculează 1.500-1.600 de lei pe an

5 octombrie 2019, 21:18

Institutul Național de Statistică a calculat că, în semestrul II al anului, cheltuielile lunare pe gospodărie au ajuns la 2.413 lei.

Din această sumă, 0,6% reprezintă bani pentru educație. Adică aproape 15 lei.

Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Asociațiilor de Părinți din România: „Poate cei de la INS au făcut o greșeală – au luat în calcul cât cheltuie statul pentru un copil cu educația, reprezentând acei 15 lei, pentru că dacă facem un calcul cam cât cheltuim pe lună, o să ajungem la cu totul altă sumă (…) 1.500 – 1.600 de lei per an”.

Primele pe listă sunt caietele de lucru și culegerile, pe care profesorii le cer insistent la clasă.

Chiar dacă legea le permite părinților să strângă bani și să-i folosească în interesul școlii, este ilegal ca profesorii să ceară sau să propună asemenea strângeri de fonduri.

Dar, la ședințele cu părinții, dascălii se plâng de toate neajunsurile: de la jaluzele, cretă și coli până la imprimantă sau chiar mobilier. Părinții se simt obligați să le plătească, pentru că vor să-și vadă copiii învățând într-un mediu decent.

Anul trecut, un studiu al organizației Salvați Copiii arăta că educația copiilor îi costă pe părinți peste 3.000 de lei pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite