Educație gratuită, dar pe bani. Părinții scot din buzunar peste 3000 de lei, anual

Manuale, transport, rechizite, haine, fondul școlii, al clasei și lista poate continua. Toate însumează banii pe care părinții îi scot din buzunar în anul școlar, deși, teoretic, învățământul este gratuit. Calculul făcut de către un ONG ajunge la o medie de 3000 de lei. O sumă mult prea mare, mai ales pentru părinții copiilor din mediul rural, care astfel au accesul îngrădit la educație.

06 Septembrie 2018, 21:06 (actualizat 06 Septembrie 2018, 21:13) Știrile TVR |
Educație gratuită, dar pe bani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Din momentul in care un copil e înscris la grădiniță, apar şi primele cheltuieli pentru educația lui. Analiza unei organizații non-guvernamentale arată că sumele alocate sunt în continuă creștere. În ultimii ani, chiar s-au dublat de la 1500 la 3000 de lei pe an.

Cei mai mulți bani pe care părinții îi scot din buzunar pentru educația copiilor lor se duc pe materialele didactice și în această categorie intră rechizite și dotarea sălilor de clasă, dar și pe meditații.

Sunt copii care fac mediații chiar din clasele primare, la materii pe care ar trebui să le învețe la școală. Procentul se dublează la gimnaziu și ajunge la 60 la sută în anii de liceu.

Organizațiile non guvernamentale atrag atenția asupra situației dificile cu care ne confruntăm.

Statistici recente arată că rata abandonului școlar este în creștere. Anual, peste 30 de mii de copii din clasele primare și gimnaziu renunță la școală, și aproape tot atâția din rândul elevilor de liceu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI