Educația copiilor este prioritatea guvernului de la Kiev. Mii de instituții de învățământ au fost bombardate. Aproape jumătate dintre școlile din Ucraina au buncăre

Se apropie noul an școlar, iar educaţia copiilor este o prioritate pentru guvernul din Ucraina. Autorităţile vor ca tot mai mulţi sa-şi poată continua studiile, fizic sau online, iar pentru asta se fac eforturi uriaşe pentru ca mai multe şcoli să aibă buncăre funcţionale în cazul unui atac. Peste două mii de instituţii de învăţământ din Ucraina au fost bombardate de la începutul războiului.

29 August 2022, 18:02 (actualizat 29 August 2022, 21:44) Știrile TVR |

E și situația unei școli din Irpin, care a fost bombardată de ruși dar, din fericire, obuzele nu au explodat. Acum se lucrează de zor pentru ca instituția să fie gata să primească copiii în bănci.

Svitlana este refugiată din Lisiciansk, oraș din estul separatist, și tot ce vrea este ca fiul ei să poată învăța.

Svitlana, refugiată: Copilul meu trebuie să înveţe. E foarte important pentru copiii noştri să-şi continue educaţia. Formatul contează prea puţin pentru mine, este însă vital să continue studiile.

Școala din Lisiciansk, unde învăța băiatul, a fost distrusă în totalitate.

2300 de instituții de învățământ din Ucraina au fost bombardate de la începutul războiului. Acum, obligatoriu școlile trebuie să aibă și buncăre, pentru protejarea copiilor de posibile atacuri.

Ivan Ptashnyk, directorul unei şcoli din Irpin: Subsolul şcolii a fost adaptat şi transformat în buncăr. Este loc acolo pentru 300 de copii. Acum decidem formatul orelor. Cei mai mulţi, copiii mai mari, vor studia de la distanţă. Deocamdată, ore cu prezenţă fizică se vor face doar la clasele primare.

Autoritățile de la Kiev au analizat situația din 80% din instituțiile de învățământ din țară, de la grădinițe până la universități. Aproape jumătate pot primi elevi, dar decizia finală le aparține părinților.

Denys Monastyrskyi, ministrul de Interne al Ucrainei: Putem confirma că 41% din şcoli sunt pregătite. Au buncăre disponibile, iar profesorii pot asigura siguranţa copiilor care învaţă în acele instituţii de învăţământ.

Serhiy Shkarlet, ministrul Educaţiei din Ucraina: Dacă părinţii consideră că cei mici trebuie să studieze online, atunci asta vor face. Există această opţiune, toate şcolile pot face cursuri online cu toate grupele de vârstă şi sunt obligate să ofere opţiunea învăţământului la distanţă pentru toţi copiii ai căror părinţi sunt îngrijoraţi de siguranţa lor în şcoli.

6 milioane de copii ucraineni sunt așteptați să-și reia educația în această toamnă, indiferent de format.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI