Eduard Hellvig cere o nouă lege de funcționare pentru SRI. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la bilanțul Serviciului

Serviciul Român de Informaţii are nevoie de o nouă lege de organizare, adaptată la realităţile momentului. Este chiar opinia directorului SRI, care a prezentat bilanţul instituţiei în faţa preşedintelui României. Eduard Hellvig a spus, printre altele, că 6.000 de persoane au fost oprite la graniţă sau au fost expulzate, în 2016. SRI a încheiat un an dificil, în care a fost implicat într-un uriaş scandal declanşat de fostul deputat, Sebastian Ghiţă. TVR a transmis LIVE discursul președintelui și pe cel al directorului SRI, Eduard Hellvig. Înregistrarea lor poate fi urmărită în secțiunea VIDEO.

 

29 Martie 2017, 16:03 (actualizat 29 Martie 2017, 17:56) Știrile TVR |
Eduard Hellvig cere o nouă lege de funcționare pentru SRI
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Principalele ameninţări la adresa României sunt: terorismul, spionajul şi atacurile cibernetice, spune şeful SRI.

Hellvig a ţinut să sublinieze că SRI e doar un serviciu de informaţii şi nimic altceva şi că tebuie să se alinieze permanent la regulile jocului democratic.

SRI a fost implicat, anul trecut, într-un scandal declanşat în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă. Controversatul om de afaceri a spus că a mers în mai multe vacanţe cu Florian Coldea, care era - la vremea respectivă - numărul doi în Serviciul Român de Informaţii. Din cauza acestei situaţii, generalul Coldea a plecat din funcţia de prim adjunct, pe care o ocupă de peste un deceniu.

 

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

VIDEO
Discursul președintelui Klaus Iohannis
"Am participat astăzi la evaluarea activităţii Serviciului Român de Informații pe anul 2016 şi doresc să vă comunic principalele mesaje pe care le-am transmis cu această ocazie.

În primul rând, am subliniat rolul important pe care Serviciul Român de Informaţii l-a avut în menţinerea stării de securitate naţională.

Mi-am exprimat încrederea în capacitatea SRI de a ne proteja în faţa riscurilor actuale şi viitoare. În calitate de pilon esenţial al sistemului de securitate naţională, activitatea Serviciului, desfăşurată la standarde similare celor din state cu democraţii consolidate, se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi al societăţii.

Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă.

România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate.

Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate.

De asemenea, am salutat preocuparea Serviciului Român de Informaţii pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilităţilor tehnice şi operaţionale necesare gestionării provocărilor erei informaţionale.

Nu în ultimul rând, am remarcat că SRI şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă.

Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaștere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României.

Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze.

Creșterea gradului de cunoaștere și anticipare a tendințelor de evoluție a amenințărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesară, aspect pe care l-am subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi.

Am profitat, totodată, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispoziţia instituţiilor statului român, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence. Aceste instrumente continuă să se lase aşteptate, deşi evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate.

Închei prin a-mi exprima şi public aprecierea pentru eforturile continue ale Serviciului de consolidare a capacității în gestionarea provocărilor la adresa securității naționale și euro-atlantice.

Felicit cadrele SRI pentru rezultatele obţinute, succese care rămân cel mai adesea necunoscute, aşa cum, de fapt, este şi firesc să se întâmple într-un serviciu de informaţii secret. Domnule Director, vă felicit!"

VIDEO
Discursul directorului SRI, Eduard Hellvig
Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, la şedinţa de bilanţ a instituţiei, că este momentul unei dezbateri ample pentru un pachet de legi privind securitatea naţională care să fie 'minim intruzivă' şi să ofere 'garanţii constituţionale'.

'Principalul nostru aliat e şi va rămâne cetăţeanul, iar un cetăţean educat e un aliat puternic. Celălalt sprijin al nostru este şi va rămâne legea. (...) Noi lucrăm numai pe baza mandatului primit de la decidenţi. În 2017, SRI e chemat să protejeze şi să promoveze securitatea naţională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realităţile s-au schimbat radical. (...) E momentul unei ample de dezbateri publice pentu un pachet de legislaţie pe securitate naţională minim intruzivă, cu garanţii constituţionale pentru cetăţeni şi mai ales cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim azi. Legea trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dar şi să ofere cadrul prin care să asigure aceste drepturi şi libertăţi. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent şi corect', a spus Hellvig.

Pe de altă parte, el s-a pronunţat pentru mai multă atenţie la pericolele reprezentate de terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice, dar şi la alte categorii de atacuri cibernetice ori forme de agresiuni hibride şi informaţionale.

'Prin programul nostru de promovare a culturii de securitate dorim să creăm în societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtilă pe care unele state încearcă să le utilizeze acolo unde au interesul. Ofiţerii serviciului vor ieşi mai mult în societate pentru a explica oamenilor şi instituţiilor cum trebuie să-şi genereze măsuri de protejare a datelor, a patrimoniilor, a infrastructurilor conectate şi cum să se pună mai ales la adăpost în faţa încercărilor de influenţare ilicită', a adăugat directorul SRI.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI