Sărbătoarea Botezului Domnului – ziua în care sunt sfințite apele. Mii de credincioși au participat la evenimentele liturgice

6 ianuarie 2022, 07:59

Sute de oameni au asistat astăzi la slujba oficiată la Catedrala Patriarhală de un sobor de preoți în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel.

În pridvorul Reşedinţei Patriarhale, a fost săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați prin stropire cu Aghiasmă.

Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe credincioşii să se gândească în această zi şi la botezul poporului român.

E bine ca în această zi să ne gândim şi la botezul poporului român, pentru că noi nu am fost botezaţi la comanda unui conducător de popor – cneaz sau rege – cum s-a întâmplat cu vecinii noştri, ci noi am fost botezaţi pe când ne formam ca popor nou; un botez lent şi profund, ca să reziste în faţa tuturor popoarelor migratoare care au venit apoi. De aceea, noi considerăm că e bine să ne gândim în fiecare an la Sărbătoarea Botezului Domnului şi la botezul poporului român, care a început prin predicarea Evangheliei şi creştinarea făcută de Sfântul Apostol Andrei, care este pictat aici, pe frontispiciul Palatului Patriarhiei„, a spus Patriarhul.

PF Daniel a explicat că apa sfinţită în ajunul Botezului Domnului şi în ziua Sărbătorii Botezului Domnului, numită şi Agheasma Mare, are o bogăţie de daruri duhovniceşti, fiind „binecuvântată printr-o slujbă mai bogată şi o rugăciune mai intensă„, spre deosebire de Agheasma Mică.

Care sunt foloasele duhovniceşti ale acestei ‘ape mari’ sau ale acestei Sfinţiri Mari a apei, numită Agheasma Mare? În primul rând ne aduce aminte de Botezul Domnului, în al doilea rând ne aduce aminte de botezul nostru. (…) Binefacerile acestei Sfinţiri Mari a apei se extind, şi anume prin apa aceasta se curăţeşte sufletul şi trupul celui care gustă apa şi celui care se stropeşte sau este stropit cu ea, (…) primim prin Agheasma Mare şi vindecare de boli şi de patimi. Iar în plus primim sfinţirea vieţii noastre şi alungarea puterilor potrivnice. De aceea, credincioşii vor să sfinţească sufletul şi trupul, dar şi casa şi grădina şi ceea cea au împrejurul casei, pentru că binecuvântarea Iordanului înseamnă sfinţirea tuturor oamenilor care cred în Sfânta Treime şi cheamă ajutorul Sfintei Treimi pentru că simt iubirea Sfintei Treimi„, a mai spus Patriarhul Daniel.

O mare cruce îmbrăcată în cetină şi flori albe, pe care era aşezată icoana Botezului Domnului, a fost aşezată în faţa pridvorului Reşedinţei Patriarhale.

Pentru a se evita aglomerarea în zona piațetei Catedralei Patriarhale, accesul credincioșilor spre Catedrală s-a realizat doar dinspre Bulevardul Unirii.

La Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, au fost oferite credincioșilor prezenți sticle de 1 litru cu Aghiasmă Mare, sfinţită şi îmbuteliată, tocmai pentru ca regulile de distanţare să fie respectate. 23 de mii de sticle cu apă sfintită de Bobotează vor ajunge la credinciosi. Oamenii au mai primit anafură și câte o iconiță.

În exteriorul Catedralei au fost disponibile mai multe scaune şi un ecran video, la care credincioşii au putut urmări Sfânta Liturghie.

Atât preoții cât și jandarmii s-au asigurat că toți cei prezenți poartă mască și respectă distanțarea.

Aghiasma Mare, este sfințită numai o singură dată pe an și nu se strică. Preoţii spun că apa sfinţită de Bobotează curăţă sufletele şi trupurile, vindecă bolile şi alungă duhurile necurate.

Botezul Domnului sau Bobotează, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite