VIDEO. Ședinţă solemnă în Parlament dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei

Ședinţă solemnă în Parlament dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei
Ședinţă solemnă în Parlament dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei
6 decembrie 2021, 13:34

În ziua dedicată Constituției, liderii politici aflați acum la putere au spus de la tribună de ce vor să modifice Legea fundamentală. Au deschis subiectul și fiecare formațiune din parlament și-a spus cuvântul.

Actuala Constituţie reprezintă piatra de temelie a societăţii noastre democratice, fiind în continuare necesară reformarea statului, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„La Referendumul naţional, desfăşurat pe 8 decembrie 1991, românii s-au pronunţat pentru democraţie, libertate şi stat de drept. (…) Actul Constituţiei reprezintă piatra de temelie a societăţii noastre democratice, fiind inspirată şi legitimată de idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989. (…) Consider că este necesară reformarea statului (…) pentru a pune în centru preocupările cetăţeneşti, pentru a creşte eficient şi calitatea serviciilor publice şi pentru a creşte responsabilitatea deţinătorilor funcţiilor publice„, declarat premierul la şedinţa solemnă Parlamentului consacrată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a pledat, luni, de la tribuna Parlamentului, pentru modificarea Legii fundamentale, apreciind că normele constituţionale vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim.

„PNL a fost mereu partidul dedicat 100% integrării europene şi euroatlantice a României, protejării valorilor statului de drept şi dezvoltării unei societăţi democratice. Acesta nu este un moment de sărbătoare, ci unul de bilanţ pentru Constituţie şi pentru tot ceea ce înseamnă organizarea instituţională a statului român. Reformele sunt inevitabile, pentru că asta doresc cetăţenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă, politică şi interes ascuns, va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcţionează şi cum îl servesc pe cetăţean. Normele constituţionale vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim”, a spus liderul liberalilor în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în Constituţie ar trebui să existe o clarificare a atribuţiilor preşedintelui, dar şi introdusă moţiunea de cenzură constructivă.

„La nivel general, cred că Legea fundamentală trebuie să întărească instituţiile, astfel încât să avem un stat capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. (…) În al doilea rând, consider că un sistem de guvernare eficient este acela care generează un control reciproc între puterile statului şi nu permite niciunui actor instituţional să concentreze puterea în mâinile sale. Din păcate, acest principiu fundamental nu şi-a găsit întotdeauna şi aplicarea în practică în România. Am asistat de multe ori la un proces de personalizare a puterii. Cei care au ajuns să ocupe diferite funcţii în stat au modelat instituţia conform propriilor dorinţe şi interese. În final, această forţare a dus la o perturbare a echilibrului între puterile statului şi la conflict. Din această perspectivă, o clarificare a atribuţiilor preşedintelui cred că se impune. Trebuie să ne gândim dacă e momentul să depăşim angoasa dictaturii comuniste în ceea ce priveşte statul şi rolul preşedintelui„, a spus Ciolacu în şedinţă solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a subliniat, luni, că legea fundamentală a ţării reprezintă „o adevărată Biblie”, care trebuie revizuită „cu responsabilitate, cu înţelepciune, cu simţul datoriei faţă de popor”.

„În calitate de garant al supremaţiei Constituţiei (…) îmi permit să vă amintesc faptul că actul fundamental al ţării este o adevărată Biblie şi nu întâmplător fiecare dintre noi începem activitatea depunând jurământul de credinţă cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie. Sărbătorim, astăzi, 30 de ani de la ‘momentul 0’, de la borna de stat a democraţiei româneşti, 30 de ani de la debutul unei perioade istorice pentru neamul românesc, a unei epoci dorită a fi de libertate şi speranţă, de încredere şi de entuziasm care să succeadă anilor lungi şi apăsători şi tenebroşi ai comunismului, 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României„, a afirmat Dorneanu, în plenul Parlamentului, în şedinţa solemnă care a marcat 30 de ani de la adoptarea Constituţiei.

El a amintit că elaborarea unei noi legi fundamentale nu a fost deloc uşoară, având în vedere necesitatea de a scoate societatea din automatismele comportamentale şi atitudinile formate, fără voia sa, sub povara vremurilor, pe parcursul jumătăţii de secol petrecute în regimul comunist. De asemenea, era necesar să se imprime un suflu nou, democratic, în acord cu spiritul european, care să rezoneze cu aspiraţiile şi idealurile Revoluţiei din decembrie 1989 şi să se ofere, în acelaşi timp, mecanisme juridice concrete şi eficiente, care să răspundă aşteptărilor poporului, a explicat preşedintele CCR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite