Ședință solemnă la Parlament. Este celebrat rolul Iașului în Marea Unire

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în ședință solemnă pentru a celebra rolul Iașului în Marea Unire. La eveniment a fost invitată și principesa Margareta, care a adresat un mesaj Parlamentului.

26 Aprilie 2017, 11:30 (actualizat 26 Aprilie 2017, 15:25) |
Ședință solemnă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Parlamentul marchează şi împlinirea a o sută de ani de la adoptarea de către Senatul şi Adunarea Deputaţilor reunite la Iaşi, a legilor reformatoare ale Statului Român: legea agrară şi legea electorală.

Alături de Principesa Moştenitoare se află Principele Radu și Principesa Maria în Sala de Plen a Camerei Deputaţilor.

VIDEO
Principesa Margareta
Principesa Margareta a vorbit despre importanța istorică a evenimentului.

"Acum un secol, Regele Ferdinand a condus țara în momentele cele mai grele ale istoriei noastre. Străbunicul meu și-a câștigat numele de 'Întregitorul' pentru că alături de bravii săi soldați și de națiune a luptat pentru împlinirea românilor — Marea Unire", a afirmat ea.

Potrivit acesteia, sesiunea găzduită miercuri de Parlament, "instituția fundamentală a democrației și libertăților noastre", are o semnificație "profundă".

Şedinţa Solemnă va fi urmată, în foaierul Sălii de Plen a Camerei Deputaţilor, de lansarea unui album filatelic aniversar conţinând o emisiune de mărci poştale şi o medalie aniversară a Centenarului – ”Iaşi, Oraş al Marii Unirii 1916 – 1918”.

VIDEO
Sedința festivă
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a propus miercuri, în plenul Parlamentului, o consultare între toate partidele politice pentru stabilirea reperelor esențiale pe care trebuie să le urmeze România în fața provocărilor deosebite care au loc la nivelul Uniunii Europene.

"Profit de acest moment solemn pentru a face un apel sincer la întreaga clasă politică să începem o consultare așezată, fără patimă și fără orgolii, între toate partidele, între toți decidenții din această țară, cu susținerea Academiei Române, pentru a stabili împreună reperele esențiale pe care trebuie să le urmeze România în fața provocărilor deosebite care au loc la nivelul Uniunii Europene și nu numai. Să învățăm din înțelepciunea părinților Marii Uniri, a cărei aniversare de anul viitor o prefațăm cu evenimentul de astăzi, și să fim uniți. Să fim români", a spus Dragnea.

Acţiunile politice şi măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, au reformat şi modernizat Statul Român fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă şi “o operă de solidaritate naţională” în jurul unui proiect de ţară, cum afirma Regele Ferdinand I, în mesajul tronului susţinut cu ocazia deschiderii la Iaşi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917, se arată într-un comunicat al Casei Regale

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI