Viorica Dăncilă: Rezoluția privind statul de drept din România, expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene. Sunt dezamăgită de concluziile MCV

Premierul Viorica Dăncilă îşi exprimă "dezamăgirea" față de raportul MCV şi consideră nedreaptă Rezoluția Legislativului de la Strasbourg. Cele două documente sunt extrem de critice la adresa ţării noastre, din cauza schimbărilor din Justiţie. Pe de altă parte, primul ministru dă asigurări că România este capabilă să preia și să exercite mandatul de conducere a Uniunii Europene.

15 Noiembrie 2018, 11:40 (actualizat 15 Noiembrie 2018, 14:32) |
Sedinta de Guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul consideră că experții europeni au ignorat argumentele și clarificările aduse de Guvernul Român la problemele sesizate de Bruxelles. Premierul susține că României i se fac recomandări în afara legislației țării noastre, ceea ce este reprezintă o încălcare a Tratatelor Uniunii Europene.

În opinia premierului, votul dat de  Parlamentului European nu este împotriva Guvernului, ci împotriva României. Viorica Dăncilă a infirmat și zvonurile  apărute recent, că România nu ar mai putea prelua președinția Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.

 

Viorica Dancilă a anunțat că o delegație a Parlamentului European, condusă de președintele legislativului de la Bruxelles, Antonio Tajani, va sosi săptămâna viitoare la București. Pe agenda discuțiilor se vor afla cadrul financiar multianual, ieșirea Marii Britanii din familia europeană dar și viitorul Uniunii, după Brexit, dosare pe care România le va coordona în timpul mandatului sau.

 

Vreau să clarific un aspect foarte important, având în vedere declarațiile iresponsabile din spațiu public, România este pregătită pentru preluarea și exercitarea cu succes a președinției Consiliului Europei. Încă de la începutul mandatului,  Guvernul a inițiat și a dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării președinției Consiliului Europei. Programul de acțiuni este finalizat, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

Săptămâna viitoare vom primi vizita președintelui Parlamentului European Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politice și a altor oficiali de rang înalt de la nivel european, a mai anunțat Viorica Dăncilă.

Declarațiile premierului:

-Avem capacitatea să demonstram partenerilor noștri europeni că România este un stat membru echilibrat și responsabil,  determinat să contribuie la construirea viitorului UE, indiferent de abordările politice dintr-un moment sau altul.

-Votul de marți din Parlamentul European este un asemenea moment și vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre.

- Consider rezoluția PE expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene, în condițiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului Judiciar în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat într-un alt stat al UE, a adăugat Viorica Dăncilă.

- Este greu de înțeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenție identic cu cel ala forțelor de ordine al celorlalte state membre, cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României  și sunt convinsă că va fi sancționat de către români.

- Rezoluția nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva altei instituții, rezoluția se referea la România. legat de acest aspect îi rog să dea dovada de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieșirea României din UE.

-Rămânerea în UE este singura noastră cale și nu s-a pus niciodată, niciodată problema apartenenței noastre la UE.

- Sunt dezamăgită de concluziile MCV în condițiile in care Romania a dovedit că este un partener loial și corect al UE.

- Guvernul a fost în permanență în contact cu experții CE și a oferit de fiecare dată atât clarificări cât și argumente, din păcate acestea au fost pur și simplu ignorate.

- Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare, prin care se cere să ignorăm reguli constituționale și să acceptăm ceea ce niciun stat membru nu ar putea accepta.  O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele MCV in condițiile în care regulile se schimbă din mers. Suntem conștienți de obiectivele de acolo, dar în același timp vedem recomandări care vor să ignorăm prevederi legale, instituite prin votul parlamentului și validate de CCR ceea ce aduce o atingere a suveranității și o încălcare a tratatului UE.

- Ca prim-ministru și fost europarlamentar, cer egalitate de tratament pentru țara mea și pentru români. Cred într-o Europă unită, puternică în care toți cetățenii se bucură de respect dar și de drepturi egale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 11°C
IASI 3°C 7°C
CLUJ 1°C 4°C
CONSTANTA 6°C 10°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 2°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI