Ecosistemul lacului Baikal este în pericol, din cauza unei specii de alge

31 mai 2018, 14:27

În zonele turistice și cele populate de pe malul lacului Baikal, apa are o culoare respingătoare și urât mirositoare. Cauza: o specie de alge care se înmulțește foarte repede.

Igor Hanaev,  coordonator scafandri grup monitorizare Baikal Institutul Limnologic Academia rusă de științe: „În unele locuri alegele acoperă fundul lacului ca o peliculă densă. Observăm că nu rămâne nimic din puritatea Baikalului.”

Proveniența algelor și modul lor de combatere rămân un mister și pentru cercetători.

Algele, cunoscute și sub denumirea de „mătasea broaștei” se hrănesc cu minerale, în special azot și fosfor, iar prezența lor a fost înregistrată în locurile unde se scurg deșeurile menajere sau industriale. Specia de burete, care practic filtrează apa din Baikal și o face atât de curată nu poate supraviețui pentru că este sufocată de alge.

Andrei Fedotov, director Institutul Limnologic Academia Rusă de Științe: „În cei 30 de milioane de ani de istorie lacul Baikal a trecut prin câteva situaţii similare. Într-adevăr Baikalul are proprietatea să se cureţe singur.”

Algele au afectat doar 5 la sută din țărmul lacului Baikal. Mai mult, ele nu cresc la o adâncime mai mare de 30 de metri din lipsă de lumină, deci procesul de fotosinteză nu are loc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite