Economistul șef al BNR, Valentin Lazea: Creșterea cu 40% a pensiilor va duce la explozia bugetului. Premierul Ludovic Orban: Nu va fi nicio apocalipsă bugetară

27 noiembrie 2019, 13:39

Pensia medie în România este de aproape 1.400 de lei. O creștere de 40% o va urca la aproape 2.000 de lei lunar, anul viitor, mai mult decât primește acum un angajat din fabrici de îmbrăcăminte sau din turism.

Aceste creșteri vor genera costuri enorme pentru bugetul țării, creând deficite de peste 6% din PIB în câțiva ani. Adică împrumuturi mai mari și mai scumpe!

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea cere amânarea creșterii pensiilor. Prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021, a declarat Lazea la un eveniment.

El a avertizat că dacă se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, dar dacă se aplică vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.

Dacă se introduce aceea creștere cu 40% a pensiilor în 2021, bugetul explodează. Toată acestă lege a pensiilor se bazează pe bani pe care statul român nu îi are pur și simplu (…) Avertismentul este următorul. Dacă se amână, dacă se prorogă această creștere de 40%, vor fi cu siguranță costuri politice. Dacă însă nu se face nimic și se merge înainte, vor fi mai întâi costuri economice care ulterior vor genera și costuri politice”, a spus Lazea.

Cu toate semnalele dinspre BNR, premierul nu vrea să-și asume o modificare a legii, anul viitor, când sunt alegeri. Ludovic Orban a anunțat că va respecta calendarul creșterilor de pensii.

Toată lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor o să fie apocalipsa. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să schimbi legea pensiilor ai nevoie de majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau OUG în astfel de domenii extrem de vitale și de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă, o analiză extrem de serioasă, să vedem ce măsuri trebuie să luăm și mai ales care este capacitatea reală de a susține plata pensiilor, a spus premierul Ludovic Orban.

Numărul pensionarilor este în acest moment aproape egal cu al angajaților – în jur de 5 milioane. Lunar, pleacă din bugetul asigurărilor sociale 6 miliarde și jumătate de lei. După majorare, din septembrie anul viitor, suma va ajunge la aproape 9 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite