Economist: Putin are o vulnerabilitate strategică majoră. Unde ar trebui țintite sancțiunile comerciale

Putin are o vulnerabilitate strategică majoră: dependența excesivă a Rusiei de exporturile de combustibili fosili, care generează aproape toate intrările sale de valută străină. Circa 100 de miliarde de euro (104 de miliarde de dolari) au ajuns pe această rută în buzunarele Kremlinului în primele o sută de zile de război, scrie într-un editorial Project Syndicate expertul în economie Simon Johnson.

04 Iulie 2022, 17:34 (actualizat 04 Iulie 2022, 17:41) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

„Luați în considerare cum ar reacționa lumea dacă Rusia ar folosi arme nucleare împotriva populațiilor civile. Oroarea acelei atrocități ar avea ca rezultat imediat refuzul fiecărei țări cu conștiință de a cumpăra petrol (sau orice altceva) din Rusia. Veniturile lui Putin s-ar prăbuși, rubla s-ar deprecia rapid și probabil că inflația s-ar declanșa în toată Rusia. Este foarte puțin probabil ca regimul rus să poată continua lupta pe o asemenea bază. Fără exporturi, o țară nu are valută puternică – și nici o modalitate de a cumpăra bunuri de orice fel din străinătate”, notează Johnson.

Potrivit expertului, ezitările Occidentului față de oprirea achizițiilor de petrol rusesc, în ciudat tuturor dovezilor de crime împotriva umanității, au la bază teama de un efect invers.

„Motivul principal este că limitarea cantității exporturilor rusești de petrol ar putea avea un efect invers. Sarcina presantă este de a reduce veniturile petroliere rusești, dar se crede că o astfel de măsură ar putea crește prețul mondial al petrolului (care este calculat în dolari) și ar putea crește câștigurile în dolari ale lui Putin, chiar dacă volumul exporturilor Rusiei va scădea”, atrage atenția Simon Johnson.

„Spre meritul lor, liderii G7 au abordat această problemă în mod direct, aprobând, cel puțin în termeni generali, o potențială plafonare a prețului pe care îl primește Rusia. Exporturile de petrol rusesc pot continua, dar la un preț mai mic”, subliniază expertul.

De fapt, argumentează Johnson, G7 își propune să creeze ceea ce unii numesc o „OPEC inversă”,  o „coaliție care ar viza și restrânge în mod direct veniturile petroliere ale lui Putin”.

„Plafonarea de preț este o idee nouă și orice astfel de inovație politică necesită elaborarea multor detalii”, notează Simon Johnson.

„De asemenea, urmează să fie construită o coaliție internațională. Dar ceea ce li se cere unor țări precum India și China este destul de rezonabil: o reducere mai mare a petrolului pe care îl primesc deja din Rusia. Spre deosebire de înainte de invazie, Rusia nu mai primește prețul de referință Brent pentru petrol; în schimb, primește acel preț minus ceea ce participanții la piață numesc «reducerea Urals», care în prezent este între 30 și 35 de dolari. Cât de mare ar trebui să fie discount-ul pentru a-i atrage atenția lui Putin și a opri definitiv crimele? Ar trebui să fie 40$? 50$? 100$? Asta rămâne de văzut”, scrie economistul.

Dacă plafonarea nu funcționează, există două opțiuni, spune expertul.

„Prima este să renunți și să-l lași pe Putin să câștige. Acea cale duce la un viitor groaznic pentru milioane de oameni și la o rușine veșnică pentru noi ceilalți. A doua opțiune este ceea ce fac întotdeauna factorii de decizie inteligenți atunci când sistemul este în joc - încercați din nou, ajustați abordarea și puneți mai multă presiune”, conchide Simon Johnson.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI