Economiile de la o lună la alta, un lux pentru românii care vor să își asigure traiul la pensie. Datele arată că, la finalul carierei, un român primeşte ca pensie de la stat mai puţin de jumătate din ultimul salariu

6 noiembrie 2022, 19:01

3.650 de lei. La atât s-ar ridica, în momentul de faţă, o pensie decentă pentru majoritatea românilor – un nivel mai mult decât dublu față de cât este acum pensia medie de stat de la noi din ţară. Datele oficiale arată că doar 7% dintre pensionarii români primesc lunar acest venit.

Gândul că vor avea o bătrâneţe în sărăcie, cu o pensie mică de la stat, îi sperie pe mai mult de jumătate dintre români.

Şi cum nici salariile nu sunt mari, banii economisiţi sunt puţini sau deloc.

Am făcut cu colegii mei de la muncă un grup de 20 de persoane, fiecare să punem 2 milioane şi să îi strângem şi în fiecare lună fiecare dintre noi ia suma de bani şi tot aşa se întorc banii. Noi nu câştigăm nimic. Câştigăm doar banii noştri„.

Alina Dincă – director executiv ISRA Center: „O treime dintre românii din mediul urban se află într-o situaţie financiară dificilă. Practic, pot să acopere doar nevoile de bază”.

Datele arată că, la finalul carierei, un român primeşte ca pensie de la stat mai puţin de jumătate din ultimul salariu.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA:Cele mai bune practici internaţionale în sistem de pensii vorbesc de o pensie care să reprezinte undeva între 60 şi 80% din ultimul salariu ca fiind o pensie să zicem rezonabilă şi care corespunde unui sistem eficient de pensii„.

În prezent, în România, punctul de pensie este 1.586 de lei. De anul viitor, ar putea să crească, însă deocamdată se fac calcule.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Mi se pare un pic incorect să măresc o pensie de 18 mii de lei cu 2.700 de lei, cu un procent de 15%, şi o pensie până în 2.000 de lei, nominal, (…) foarte puţin”.

Nicolae Ciucă, premierul României: Urmează ca cea care este cea mai benefică pentru populaţie să fie anunţată atunci când o vom agrea în coaliţie.

Reporter: Dar minimum 10%?

Nicolae Ciucă: Desigur.

Analiştii financiari ne recomandă să nu ne punem mari speranţe în sistemul de stat când vine vorba de pensii, care va fi ineficient şi nesustenabil având în vedere tendinţele demografice. Pilonul II, dar mai ales alte investiţii pe lângă acesta ne-ar putea asigura un trai decent la bătrâneţe.

În prezent, România are peste 4,8 milioane de pensionari şi aproape 70% dintre aceştia au pensii de până în 2.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă