Economia zonei euro crește pentru a treia lună la rând în septembrie

Statisticile indică creșterea economiei zonei euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai și iunie) determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică.

23 Septembrie 2020, 12:45 (actualizat 23 Septembrie 2020, 12:55) |
Uniunea Europeana, creștere economică

Markit Economics a publicat miercuri primele estimări cu privire la dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al României) în septembrie și primele nouă luni din 2020.

Indicatorii comensurează evoluția producției, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, cu mențiunea că pragul de 50 de puncte separă creșterea de scădere.

Statisticile indică creșterea economiei Zonei Euro pentru a treia lună la rând în septembrie, după declinul pe parcursul a patru luni consecutiv (martie, aprilie, mai și iunie) (determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică).

De remarcat faptul că ritmul de creștere a decelerat, pe fondul divergenței dintre accelerarea industriei prelucrătoare și ajustarea sectorului de servicii.

Astfel, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a crescut cu un ritm lunar de două puncte la 53,7 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi, determinată de relansarea comerțului internațional, proces susținut de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare în principalele blocuri economice ale lumii.

Cu toate acestea, companiile din industria prelucrătoare au continuat să reducă locurile de muncă în septembrie, dar cu cel mai lent ritm din februarie, evoluție care confirmă faptul că ceea ce a fost mai greu a trecut, iar industria regiunii a inițiat ciclul post-pandemie.

Din perspectiva analizei pe țările membre ale Zonei Euro se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare din Germania, prima economie a regiunii.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a scăzut în septembrie (după creșterea din iulie și august), în contextul reintensificării pandemiei: indicatorul PMI în diminuare cu 2.9 puncte lună/lună la 47.6 puncte, cel mai redus nivel din luna mai.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) s-a diminuat cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 50,1 puncte, minimul din iunie. Cu alte cuvinte, economia regiunii a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, dar cu un ritm în decelerare, pe fondul persistenței crizei sanitare, cu impact nefavorabil în sfera sectorului terțiar.

Ameliorarea componentei perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni (spre cel mai ridicat nivel din februarie) exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie în Zona Euro în trimestrele următoare.

Acest scenariu este semnalat și de ameliorarea încrederii investitorilor din regiune (spre maximul din februarie 2004) și este susținut de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare în regiune, precum și de perspectiva reducerii în intensitate a crizei sanitare, pe măsura dezvoltării de soluții medicale.

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI