Economia Turciei a intrat în recesiune. Rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii

Bazar Turcia
Bazar Turcia
11 martie 2019, 12:50

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul IV din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele 3 luni, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Sectorul construcţiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditării din Turcia, s-a contractat cu 8,7% în trimestrul patru din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%.

Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, pe fondul apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya