Economia SUA a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 31,4%. Pandemia și consecințele acestui șoc, fără precedent în perioada postbelică

Economia SUA a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 31,4% (estimările preliminare indicau un declin cu 31,7%). Această evoluție a fost determinată de ajustarea cererii interne, în contextul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent în perioada postbelică.

01 Octombrie 2020, 10:40 (actualizat 01 Octombrie 2020, 10:47) |
Economia SUA a scăzut

Departamentul Comerțului din Statele Unite (prima economie a lumii cu un PIB nominal reprezentând 24% din PIB-ul mondial în 2019) a publicat astăzi estimările finale cu privire la evoluția economiei în al doilea trimestru și prima jumătate din 2020, notându-se o nouă revizuire în sensul pozitiv, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Principala componentă a PIB (consumul privat) a consemnat un ritm trimestrial anualizat de declin de 33,2% (estimările anterioare indicau o scădere cu 34,1%), pe fondul deteriorării climatului din piața forței de muncă și creșterii ratei de economisire, ca urmare a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Totodată, investițiile productive s-au diminuat cu un ritm trimestrial anualizat de 29,2% în T2 (estimările anterioare indicau o scădere cu 28,9%).

Nu în ultimul rând, variația stocurilor a contribuit nefavorabil la ritmul trimestrial anualizat al PIB trimestrul trecut: -3,50 puncte procentuale (revizuire de la -3,46 puncte procentuale).

Pe de altă parte, consumul guvernamental a crescut pentru al șasea trimestru la rând în T2, cu o rată trimestrială anualizată în accelerare la 2,5% (revizuire în jos de la 2,8%), dat fiind că Administrația a implementat programe fiscal-bugetare și de venituri pentru contracararea impactului pandemiei.

Totodată, cererea externă netă a contribuit pozitiv la dinamica economiei din trimestrul II: 0,62 puncte procentuale, revizuire în jos de la 0,90 puncte procentuale. Exporturile și importurile s-au diminuat cu ritmuri trimestriale anualizate de 64,4%, respectiv 54,1%, dat fiind că incidența crizei sanitare reprezintă un șoc pentru comerțul internațional.

Din perspectiva ritmului an/an PIB-ul SUA s-a diminuat cu 9% în T2 (estimările anterioare indicau un declin cu 9,1%), cea mai severă ajustare din perioada Marii Depresiuni, în contextul incidenței pandemiei, cu impact nefavorabil pentru cererea internă: investițiile productive și consumul privat au scăzut cu 7,8% an/an, respectiv cu 10.2% an/an.

Pe de altă parte, consumul public a crescut cu 2,1% an/an în T2, pe fondul măsurilor implementate pentru contracararea impactului crizei sanitare.

În ceea ce privește cererea externă netă, exporturile și importurile s-au diminuat cu ritmuri anuale de 23,9%, respectiv 22,4% în al doilea trimestru din 2020.

Astfel, în prima jumătate din 2020 PIB-ul SUA a scăzut cu 4,4% an/an, dată fiind incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică (intensificarea percepției de risc investițional și implementarea de restricții pentru contracararea crizei sanitare).

Consumul privat (principala componentă a PIB) s-a ajustat cu 5% an/an, iar formarea brută de capital fix s-a diminuat cu 3,7% an/an.

Pe de altă parte, consumul public s-a majorat cu 2,4% an/an în semestrul I 2020.

La nivelul cererii externe nete exporturile și importurile s-au ajustat cu dinamici anuale de 13,1%, respectiv 13,9% în perioada ianuarie-iunie 2020.

Evoluțiile macro-financiare din ultimele luni exprimă depășirea punctului critic al șocului indus de incidența crizei sanitare și poziționarea la începutul ciclului post-pandemie, perspectivă susținută de mix-ul relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare.

Prognozele actualizate disponibile pe Bloomberg indică perspectiva scăderii PIB-ului cu 4,4% an/an în 2020, pe fondul incidenței pandemiei. Pe de altă parte, economia SUA ar putea crește cu ritmuri anuale de 3,8% în 2021 și 2.9% în 2022.

 

 

sursa mediafax

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI