Economia crește, dar consumul și industria scad. Comisia Europeană avertizează că întârzierea implementării PNRR ar putea reduce investițiile

16 mai 2023, 19:33

Economia a dat semne de încetinire tot mai pronunțate, în ultima perioadă. De exemplu, în primul trimestru, PIB a crescut cu doar 0,1% față de ultimul trimestru al anului trecut, potrivit statisticilor oficiale. În trimestrul 4, înregistrase un avans cu 1,1%, în comparație cu trimestrul anterior. Economiștii spun că există mai multe explicații pentru acest fenomen.

Alexandru Bodislav, profesor de economie: „Consumul, în cazul de față, a fost frânat datorita ratei inflației crescute. Doi – creditarea s-a scumpit și astfel populația nu își mai permite să își cumpere ce își cumpăra înainte. Nu în ultimul rând, producția industrială a scăzut, pentru că noi la export devenim din ce în ce mai scumpi, pentru că rata inflației nu ne afectează doar pe noi, ci afectează și economiile europene care cumpără de la noi produse.”

În primul trimestru, PIB a crescut însă cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul de Finanțe e optimist și spune că economia va continua să avanseze și în lunile următoare: „Semnalele sunt foarte bune. Avem creștere economică pe primul trimestru. Sunt țări care nu au creștere economică, au stagnare. Trebuie să continuăm eforturile ca banii să ajungă cât mai rapid în economie. Noi, ca și guvern, dar și partea de sistem bancar, trebuie să finanțeze cât mai rapid economia.”

În primul trimestru, producția industria a scăzut cu 3,8% față de perioada similară a anului trecut, conform statisticilor oficiale. Pentru relansarea industriei, ministrul Economiei anunță noi forme de sprijin: „Suntem pe circuit de avizare pentru un memorandum care să susțină marea industrie în acoperirea cheltuielilor excesive cu energia și gazul în 2022. Sperăm că în perioada următoare să avem fondurile necesare pentru a putea să susținem aceste companii. Au ajuns la limita solvabilității și continuarea activității presupune un cashflow corespunzător.”

Analiștii financiari susțin însă că sunt necesare și alte măsuri pentru stimularea economiei.

Comisia Europeană prognozează că România va avea o creștere economică de 3,2% anul acesta, mai mare decât estimase în iarnă, de 2,5%. Dar avertizează că întârzierea implementării PNRR ar putea reduce investițiile. FMI estimează însă că țara noastră vă obține anul acesta o creștere economică mai mică, de doar 2,4%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

FMI vrea taxa pe carbon. Costurile unei gospodării, uriașe