Economia crește, cresc și prețurile. Avem cea mai mare inflaţie din ultimii 4 ani

11 octombrie 2017, 21:16

Alimentele şi carburanţii s-au scumpit cel mai mult în septembrie. Creşteri de preţ s-au înregistrat la majoritatea mărfurilor şi serviciilor.

Preţul ouălor a fost mai mare cu 4%. Legumele, cu excepţia cartofilor, au avut un preţ cu peste 2% mai mare ca în august. S-au scumpit şi untul, carnea, laptele şi brânza.

Diferenţa o simte fiecare dintre noi când merge la cumpărături.

Septembrie a adus şi carburanţi mai scumpi cu peste 2%. Şi transportul rutier a costat mai mult, iar aceste costuri s-au reflectat în preţurile celorlalte produse, de la alimente la îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Banca Naţională a României a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflaţie pentru finalul anului la 1,9%, faţă de 1,6, cât estima iniţial.

Şi FMI şi-a refăcut calculele pentru România. În ceea ce priveşte creşterea economică, Fondul a urcat prognoza la 5,5% faţă de 4,2%. Asta după ce, în prima jumătate a anului, economia României a surprins printr-un avans de 5,9%.

Cea mai semnificativă contribuţie la creşterea PIB a avut-o consumul.

În ultimul an, salariile românilor s-au majorat cu 14%. Creşterile cele mai mari, de până la 34%, le-au avut angajaţii din unele domenii culturale, din sănătate, administraţie publică şi apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

FMI vrea taxa pe carbon. Costurile unei gospodării, uriașe

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă