Economiștii spun că este nevoie de un plan pe termen lung de scădere a deficitului bugetar. Ei cred că Executivul ar trebui să elimine o parte din privilegiile fiscale

25 aprilie 2023, 17:10

Măsurile de reducere a cheltuielilor pe care mizează guvernul, printre care blocarea angajărilor la stat sau supraimpozitarea veniturilor de peste 25 de mii de lei ale bugetarilor care cumulează pensie și salariu, vor avea efecte doar pe termen scurt, atrag atenția economiștii.

Florian Libocor, economist şef al unei bănci comerciale: Trebuie optimizată colectarea veniturilor, pentru că pe termen lung nu poţi să funcţionezi tăind salarii. Nu se vă reuşi o mare economisire. Grila de impozitare se poate discuta, analiza în cursul anului şi o modifici dacă tot vrei să o modifici începând cu anul fiscal.

Experţii punctează că Executivul ar trebui, pentru început, să elimine o parte din privilegiile fiscale, care nu sunt puţine şi care au impact negativ asupra bugetului

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR: Prima excepţie de la regulă, de la care eu aş pleca, este aceea a pensionării la 40 de ani. Vorbim despre prelungirea perioadei de viaţă activă până la 70 de ani, dar nu vorbim nimic despre cei care ies la pensie înainte de 65 de ani. Avem microîntrepirnderi care au producţie de jumătate de milion de euro. Acelea nu mai sunt microîntreprinderi. Dacă aceaşi persoană are trei întreprinderi şi soţia are alte trei întreprinderi beneficiază de un regim fiscal incredibil de avantajos şi nejustificat.

Economiştii consideră eliminarea cumulului salariului cu pensia o măsură rațională. Dar spun că impozitarea progresivă nu aduce beneficii substanţiale la visteria statului, mai ales că, în spaţiul public, cel puţin, nu a fost făcută public rezultatele unei analize în acest sens.

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR: Eliminarea absurdităţilor pe care le reprezintă de exemplu neimpoziarea unor categorii întregi. Nu există impozit pe salariu pentru IT-işti, nu există impozit pe salariu pentru industria construcţiilor, nu există nici măcar CAS pentru unele dintre categoriile acestea ar fi mult mai raţională.

Experţii în finanţe spun că România are nevoie de o reformă a sistemul fiscal care să nu ducă la un deficit bugetar mai mare de 2-3% din PIB.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă