Ecologie cu bufnițe, în Indonezia. Locuitorii le folosesc împotriva rozătoarelor

11 octombrie 2017, 17:42

De şase ani, familia Pujo Arto creşte bufniţe. Au făcut din asta o afacere, pentru că până acum le-au vândut consătenilor peste 2 mii de păsări. Până nu demult, erau o specie ameninţată. Din cauza defrişărilor, habitatul lor natural s-a redus, nu au mai avut unde să-şi pună cuiburile, şi din 10-12 ouă, câte cloceau, supravieţuia doar un pui.

Oamenii înţeleg mai bine acum aceste animalie, le-am construit adăposturi pentru aceste bufniţe, iar autorităţile ne-au ajutat cu legi pentru protecţia lor.”  – crescător de bufnițe.

Şi aşa, un mic sat din nordul insulei indoneziene Jawa a devenit o destinaţie pentru eco-turişti, oameni care vor să înveţe tocmai asemenea metode pe care strămoşii le ştiau, iar actualele generaţii doar le reînvaţă.

Instinctul acestor bufniţe poate fi dresat, ceea ce va influenţa ecosistemul. De exmpl,  pot vâna doar rozătoare, la fel cum fac şerpii.” – turistă.

Bufniţele nu sunt o specie protejată, aşa că familia Arto le vinde fără probleme fermierilor. Sunt însă şi voci care spun că nu e o idee bună.

O lacună legislativă este că, pentru speciile care nu sunt protejate, cel care prinde un asemenea animal în sălbăticie nu poate fi acuzat de nimic. Aşa că ele pot fi capturate pe scară largă şi nimeni nu suportă consecinţele.” – cercetător.

Pentru turişti însă, este şi o metodă de a-i învăţa pe copii diferenţa dintre animalele domestice şi cele sălbatice.

Ca părinţi, le cam dăm copiilor ce ne cer, dacă putem, dar înainte să vrea o bufniţă, trebuie să îi învăţăm mai multe despre aceste animale… şi chiar recent, o pasăre de-a mea m-a zgâriat! Sunt animale sălbatice!”  – proprietar de bufnițe.

Bufniţele au devenit animale de companie preferate pentru copii mai ales în urma seriei de cărţi şi filme Harry Potter, unde sunt animale fantastice, cu o inteligenţă aparte, şi poartă scrisori magice. Biologii subliniază însă că păsările nu sunt animale domestice – şi mulţi proprietari le eliberează, dacă nu le mai pot ţine, şi afectează astăzi echilibrul ecologic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite