Eco-taxa, obligatorie doar pentru cine vrea. Unii comercianți nu aplică taxa de 15 bani pe pungile subțiri din plastic

1 octombrie 2019, 20:20

Eco-taxa de 15 bani a fost introdusă de guvern în vară, printr-o ordonanță de urgență.

Scopul ei este să descurajeze folosirea pungilor de plastic fără mâner care se găsesc mai ales în raioanele de legume-fructe, pentru că sunt o sursă de poluare.

Deși au trecut 3 luni de la introducerea taxei, multe magazine nu o aplică.

Ecologiștii susțin că în piață s-a creat confuzie – mulți comercianți așteaptă ordinul de ministru care stabilește caracteristicile pungilor biodegradabile, pentru care nu se aplică eco-taxa.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Proiectul de ordin al Ministerului Mediului care stabilește ce caracteristici trebuie să aibă pungile pentru care nu se aplică eco-taxa a fost publicat pe site-ul instituției pe 14 august. Dar ordinul nu poate fi pus în aplicare, pentru că nu are cine să-l semneze. Ministerul Mediului nu mai are ministru din 26 august, când ALDE s-a retras de la guvernare„.

Sunt și magazine care au înlocuit pungile de plastic fără mâner cu unele bio-degradabile, scutite de la plată. Totuși, au impus o eco-taxa de 10 bani.

În prezent, 8 din 10 clienți folosesc pungi de plastic când cumpără legume și fructe, arată un studiu. Ambalajele de acest fel ajung la gunoi după ce sunt folosite cel mult jumătate de oră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite