Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și de pe teritoriul României. Următoarea va fi în 2027

Toţi ochii pasionaţilor de astronomie au fost aţintiţi astăzi, vreme de câteva ore, pe cerul României, pentru a urmări eclipsa parţială de soare. Fenomenul a putut fi observat cel mai bine în zona de nord-est a ţării, acolo unde soarele a fost acoperit de lună în proporţie de 44%. Cine a ratat momentul mai are de aşteptat încă cinci ani până la următoarea eclipsă parţială de soare.

25 Octombrie 2022, 09:46 (actualizat 25 Octombrie 2022, 20:52) Știrile TVR |

Sute de oameni s-au înghesuit în parcul Central din Braşov pentru a primi, gratuit, ochelari speciali cu care să urmărească eclipsa.

Ora 12.20 a fost momentul de debut al eclipsei parţiale de soare. A început în nord-vestul ţării şi opt minute mai târziu a putut fi observată şi în sud-estul ţării.

La Iași soarele a fost cel mai mult acoperit de lună, în proporție de 44 la sută.

Și la Bucureşti eclipsa parţială de soare a stârnit un interes uriaş în rândul celor care au vrut să vadă fenomenul. La Observatorul Astronomic din Capitală sute de persoane au aşteptat la coadă câteva zeci de minute pentru a putea urca pe tersasa instituţiei în aşa fel încât să aibă acces la telescoapele speciale prin care să poată să vadă în condiţii de siguranţă eclipsa parţială de soare.

În Capitală, maximul s-a înregistrat la ora 13.38, când Soarele a fost acoperit de Lună în proporţie de 38%.

Fotografii cu eclipsa solară s-au făcut şi la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele, printr-un telescop.

La Oradea şi la Bistriţa Năsăud , din cauza vremii nefavorabile, eclipsa nu a putut fi urmărită. Ionel Rugan, un pasionat de astronomie şi-a instalat aparatele şi a aşteptat în zadar momentul la care a visat de 7 ani.

Eclipsa a putut fi văzută În Europa, nord vestul Africii şi Asia.

La Paris, imaginile au fost spectaculoase, mai ales pentru cei care s-au aflat în apropierea Turnului Eiffel.

Următoarea eclipsă parțială de soare va putea fi văzută în România pe 2 august 2027.

-----------------------------------------------------------------------------------

Punctul maxim al eclipsei în țara noastră a fost atins în Nord-Est, unde Soarele a fost acoperit în proporție de 44 la sută.

Fenomenul a început la momente diferite, între orele 12 și 20 de minute în Nord-Vestul țării și 12 și 28 de minute în Sud-Est.

În Capitală, maximul eclipsei a putut fi observat la 13 și 38 de minute, când Soarele a fost acoperit în proporție de peste 38 la sută.

La București, doritorii au putut asista la producerea fenomenului chiar la Institutul Astronomic al Academiei Române, care a organizat observații în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, în intervalul orar 12.00 -15.00.

Observaţiile s-au realizat cu un telescop Newton-Dobson de 200 mm diametru şi o lunetă de 80 mm, ambele instrumente fiind dotate cu filtre pentru Soare. Totul, sub coordonarea astronomilor de la Institutul Astronomic al Academiei Române şi de la Astroclubul Bucureşti.

Accesul publicului a fost liber, în limita timpului disponibil.

Iar la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului București, accesul vizitatorilor pentru studierea eclipsei s-a făcut începând cu ora 12:15.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI