Echipele speciale fac imposibilul să salveze vieți în Turcia și Siria. În Iskenderun operațiunile sunt îngreunate de apa care a năvălit pe străzile orașului

Peste 21.000 de oameni și-au pierdut viața în cutremurele din Turcia și Siria, iar bilanțul va mai crește, probabil, pe măsura trecerii timpului. Ajutoarele sosesc din toată lumea, inclusiv din țările arabe. Însă în nord-vestul Siriei, controlat de susținătorii opoziției, abia a intrat primul convoi cu ajutoare. ONU se teme de un dezastru umanitar de proporții in această țară.

10 Februarie 2023, 07:34 (actualizat 10 Februarie 2023, 16:11) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Femeia în vârstă de 40 de ani a fost scoasă afară după 104 ore, potrivit The Guardian.

De mai bine de 72 de ore o femeie rezistă sub dărâmăturile blocului său din orășelul Kirkhan. Sora ei, de 38 de ani, a scăpat teafără și a venit să ajute cum poate. Numai că a leșinat după ce a auzit vocea stinsă a sorei sale care i-a spus că nu mai rezistă.

Bastian Herbst, medic, echipa de salvatori germani: Este vorba despre o femeie în jur de 40 de ani. Nu ştim cât de rănită este, dar se pare că îşi poate mişca membrele. Este acolo de aproape 72 de ore. De 36 de ore încercăm să ajungem la ea. Este acoperită de mai multe straturi groase de beton. Ne facem loc încet pentru că este cam greu să ajungem la ea.

DIN CAUZA CUTREMURULUI UNELE LOCALITĂŢI SUNT INUNDATE

Ca și când frigul, foamea și frica nu ar fi fost suficiente, în localitatea Iskenderun, operațiunile de salvare și căutare sunt îngreunate de apa care a năvălit pe străzile orașului. Specialiștii spun că nivelul apei a crescut din cauza cutremurului.

Președintele Erdogan, care a decretat starea de urgență în cele 10 provincii afectate, s-a rugat în corturi alături de sinistrați.

SIRIA PLÂNGE DUPĂ AJUTOR. A AJUNS PRIMUL CONVOI CU AJUTOARE, DAR E INSUFICIENT

În Siria, mai mult cu mâinile goale și lopețile, salvatorii Căștilor albe au mai scos de sub dărâmături un copil. Băiețelul a rezistat 48 de ore, nu și părinții lui. Șansele ca cei care mai sunt încă în viață sub mormanele de moloz scad însă de la o zi la alta. La mai bine de 72 de ore de la catastrofa naturală în nordul Siriei a ajuns primul convoi.

Antonio Guterres, secretar general ONU: Acum câteva ore, primul convoi ONU a trecut în nordul Siriei prin Bab al Hawa. Sunt 6 camioane cu corturi şi alte ajutoare de strictă necesitate. Este pe drum încă un convoi, dar este nevoie de mult mai mult ajutor.

Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că cel mai mare obstacol pentru furnizarea de ajutor Siriei este accesul. El a cerut Consiliului de Securitate să permită ONU să folosească mai multe puncte de trecere a frontierei din Turcia în nordul Siriei pentru convoaiele de ajutor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI