Echipele de intervenție din Grecia merg din casă în casă în zonele distruse de incendii. Nu caută supraviețuitori...

Incendiile din Grecia sunt acum sub control, însă durerea şi spaima localnicilor devin tot mai mari. Abia acum văd amploarea dezastrului. Unii sunt chemaţi să identifice morţii. Alţii caută disperaţi persoane despre soarta cărora nu se ştie nimic. 85 de oameni şi-au pierdut viaţa, 187 au fost răniţi. Numărul celor daţi disparuţi e neclar încă, dar estimările sunt de câteva zeci de persoane.

26 Iulie 2018, 19:30 (actualizat 26 Iulie 2018, 20:27) |

O operațiune traumatizantă e în curs de desfășurare - echipele de intervenție merg din casă în casă. Unele locuințe sunt inspectate și de două sau de trei ori. Nu caută supraviețuitori. Încearcă să dea de urma persoanelor dispărute, să afle dacă nu cumva au murit în propriile locuințe sau mașini.

Cele mai multe victime încercau să se îndepărteze de foc în automobile, îndreptându-se spre mare. Dar nu au mai ajuns la capătul drumului.

Străzile înguste au devenit adevărate capcane. Focul i-a vânat pe oameni.

Theodoros Christopoulos, localnic din Mati: "Focul a izbucnit dintr-odată şi nu am ştiut ce să facem. Primul lucru la care ne-am gândit a fost să intrăm în casă, să închidem uşile şi ferestrele, tot. Aşa am reuşit să supravieţuim. Daca am fi ieşit, nu cred că am fi supravieţuit".

"Eram pe terasă cu copiii când s-a declanşat incendiul. În 3 minute a explodat şi a ajuns lângă casă" - Chrisostomos Giotkis, locuitor din Penteli.

Înnebuniți de durere, cei care au pierdut pe cineva drag merg printre ruinele arse, cu fotografii în mână. Dacă nu află nimic, următorul drum e la morga din Atena, cu spaima în suflet de a nu descoperi acolo adevărul.

Maria Saridou, în vârstă de 60 de ani, își caută sora, pe Eleni Sarieva. "I-am găsit maşina, nu era arsă. Nici casa nu era arsă. Dar pe ea nu reuşesc să o găsesc".

Pentru căutarea celor dispăruți a fost creată pe internet o platformă specială. Nu sunt semnalate cazuri de cetățeni români acolo, nu sunt nici români morți sau răniți.

Ambasada României din Atena a eliberat titluri de călătorie pentru 7 persoane cu dublă cetățenie, printre care și cea română, pentru că actele de identitate le-au fost distruse în incendiu. Nu au avut nevoie de asistență medicală și au părăsit zona în siguranță.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI