Echipa emisiunii „Izolaţi în România” şi câţiva voluntari au instalat panouri solare în mai multe locuinţe din Munţii Cernei

12 ianuarie 2022, 19:09

La 70 de ani, tanti Ana locuieşte de aproape 4 ani singură în Munţii Cernei. Cum puţină lume ajunge prin aceste locuri frumoase dar neiertătoare, femeia se bucură nespus de orice suflet care îi trece pragul casei.

Cel mai mare neajuns era până acum lipsa curentului electric, dar câţiva oameni sufletişti au pornit către cătunul izolat ca să dea o mână de ajutor.

Zeci de familii din zona muntoasă a judeţului Caraş Severin nu au avut niciodată energie electrică. Însă de acum înainte pentru 63 de locuinţe, apusul soarelui nu mai înseamnă scufundarea în beznă.

20 de voluntari inimoşi le-au adus panouri solare care vor asigura energia necesară. Demersul a fost posibil după ce primăria din Cornereva a câştigat un proiect european în valoare de un 1,5 milioane de lei.

Adevărata provocare a fost cea logistică. Unele case sunt amplasate în zone inaccesibile. Iar urcuşul pe potecile de munte cu peste 500 de kg, greutatea aparaturii doar pentru o casă, a fost un calvar.

De-a lungul timpului au existat mai multe proiecte pentru alimentarea cu energie electrică a cătunelor din Munţii Cernei, inclusiv pentru montarea unor turbine eoliene, însă niciunul nu s-a concretizat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite