Echinocțiul de toamnă. Ziua este egală cu noaptea și vine, oficial, toamna. Google marchează debutul toamnei astronomice printr-un Doodle special

23 septembrie 2018, 11:55

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, are loc echinocţiul de toamnă, adică momentul în care începe toamna astronomică.

După această dată zilele devin mai scurte şi nopţile mai lungi, până la solstiţiul de iarnă.

„Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică”, potrivit site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

În această zi, soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest.

În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

(w620) Echinocți

În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Echinocţiul (numit și echinox) este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă a căzut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Va fi la 21 septembrie abia în 2092 şi aceasta se va întâmpla pentru prima oară de la crearea calendarului gregorian, şi se va repeta doar în 2096.

(w500) Doodle spe

Google marchează debutul toamnei astronomice printr-un Doodle special, care anunţă momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite