LUMEA AZI

Echilibrul global se joacă în Pacificul de Nord. A doua putere economică a lumii, China vrea să devină și putere militară

Unul dintre cele mai fierbinți dosare ale momentului este reprezentat de războiul comercial dintre Statele Unite și China. Disputa celor două mari puteri tensionează și piața mondială tocmai acum, când Fondul Monetar Internațional și economiști de renume avertizează că o nouă criză de proporții bate la ușă. Cum evoluează relațiile dintre Washington și Beijing aflăm dintr-un comentariu de Dragoș Tăbăran.

22 Noiembrie 2019, 17:47 |

După al doilea război mondial și, mai ales, după nașterea Chinei comuniste, în 1949, echilibrul mondial de putere s-a jucat în Pacificul de Nord, între Statele Unite, China și Uniunea Sovietică.

Dacă Rusia post-sovietică a devenit o putere regională menținută în jocul pentru puterea globală doar de arsenalul nuclear și dacă Europa este, așa cum spunea celebrul geopolitician Zbigniew Brzezisnki, doar o peninsulă a Eurasiei, echilibrul mondial se joacă între China și Statele Unite.

China a devenit a doua putere economică a lumii și, prin noua doctrină anunțată de președintele Xi Jinping, și-a fixat ca obiectiv să devină și o mare putere militară. Devenit lider al Statelor Unite, Donald Trump a schimbat politica predecesorilor săi față de China. Trump a declanșat un adevărat război comercial cu gigantul asiatic, după ce a impus impozite uriașe pe exporturile chinezești.

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA: "Suntem într-o perioadă dificilă, dar sunt convins că liderii din ambele tabere vor realiza că viitorul lumii depinde de capacitatea lor de a analiza împreună care sunt provocările, care sunt soluțiile şi cum pot fi gestionate problemele inevitabile."

Președintele Trump vrea să echilibreze schimburile comerciale dintre cele două mari economii după ce, timp de decenii, Statele Unite au închis ochii la deficitul de zeci de miliarde care a permis creșterea Chinei în schimbul îndepărtării de Moscova. Dar China a devenit acum un competitor prea puternic, chiar dacă Statele Unite au rămas singura superputere globală.

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA: "Mulți oameni afirmă acum că liderii chinezi ne-au promis că vor deveni democraţi în mod american sau că ne așteptăm la așa ceva. La începutul acestui proces noi am crezut că trebuie să ne concentrăm asupra subiectelor care ne despart și care împart lumea. Ce este îngrijorător în situaţia actuală este că suntem conştienţi de problemele noastre, dar ambele părţi au dezvoltat convingerea ca avem de-a face cu un adversar mai degrabă decât cu un posibil partener."

Dincolo de puterea economică, Beijingul își construiește și musculatura militară. A demarat numeroase programe de înzestrare cu armament modern, și-a creat prima bază militară în străinătate, în Africa, unde are importante interese strategice. În ultimii ani a mai trecut o barieră: a obținut capacitatea de proiectare a forței aero-navale, multă vreme un obiectiv interzis. Dar, după ce a cumpărat un portavion neterminat din Ucraina, l-a studiat și l-a făcut operațional, acum și-a construit primul de fabricație proprie. Urmează încă două.

Rămâne de văzut dacă gigantul asiatic va fi un partener pentru Statele Unite sau un adversar.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI