Echilibru în grija față de copii. Un părinte supraprotector poate inhiba dezvoltarea responsabilității și capacității de decizie

16 iunie 2023, 07:04

Copiii trebuie învățați de mici să ia decizii și să aibă control asupra alegerilor pe care le fac. Sunt primii pași spre independență, spun experții în domeniu, și spre dezvoltarea unor comportamente responsabile, mai târziu în viață. Părinții au rolul esențial în a păstra un echilibru sănătos. Și chiar pot învăța cum să aleagă calea de mijloc.

Carmen Mihaela Vladu, inspector, învăţământ preprimar: Este un proiect în care s-au făcut formări. A presupus implicarea activă a părinților în viața instituțională. Avem ancore în părinți, suntem un triunghi educațional. Laturile care vin și conlucrează spre formarea și educarea copiilor sunt părinții, pe deoparte, și noi cadrele didactice.

Specialiștii spun că părinții care vor să scape de anomalia supra-protejării pot să facă acest lucru prin mai multe obiective, pe termen lung sau scurt. Spre exemplu, gestionarea stresului, comunicarea cu respect, gestionarea conflictelor fără a recurge la lovituri sau atingerea obiectivului personal fără a face rău altora fizic sau emoțional.

Ileana Ionescu, director Gradiniţa „Scufiţa Roşie”: Avem astăzi, în urma cercetărilor, un manual de parenting care va fi publicat în toamnăși un site cu tehnici de parenting. Cum să îmi educ copilul și cum să mă comport cu el ca să fiu un partener în viața lui și nu un părinte-elicopter care să supraprotejez copilul și să nu îl las să își dezvolte independența, libera voce și exprimare, practic să decid pentru el. Educația timpurie reprezintă fundația.

Un părinte supra-protector poate împiedica succesul unui elev și chiar îi poate îngreuna tranziția de la școală la lumea reală, atrag atenția specialiștii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite