ECDC, primele precizări despre infectările cu Langya, virusul depistat în China: Riscul infectării cu acest virus în Europa, extrem de scăzut

Nivelul de risc este minim pentru cetățenii statelor membre UE care călătoresc în provinciile Shandong și Henan din China, unde a fost identificat henipavirusul Langya (LayV) . Și riscul infectării cu Langya în Europa este considerat extrem de scăzut, precizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în prima informare pe această temă.

12 August 2022, 17:23 (actualizat 12 August 2022, 17:49) Știrile TVR |
Virusul Langya / FOTO: Shutterstock

Virusul Langya a fost identificat în estul Chinei, iar, între aprilie 2018 și august 2021, 35 de pacienți cu infecție acută cu LayV au fost raportați în Shandong și Henan. Simptomele raportate au fost: febră, oboseală, tuse, anorexie, greață, dureri de cap și vomă.

De asemenea, în 85 la sută dintre cazuri, în care a fost menționată ocupația pacienților, este vorba despre fermieri.

În ceea ce privește animalele domestice, Langya a fost depistat la capre (doi la sută din eșantionul testat) și câini (cinci la sută din eșantionul testat), iar la animalele sălbatice - la trei specii de rozătoare și trei subspecii de chișcani, cu precădere la subspecia Crocidura lasiura.

Nu a fost găsită nici o legătură epidemiologică între cazurile studiate, ceea ce ar confirma ipoteza potrivit căreia virusul se transmite mai degrabă între animale și prin contactul cu animalele, având în vedere că cele mai multe cazuri au fost raportate la fermieri, notează ECDC.

CITIȚI ȘI: Cercetătorii urmăresc un nou virus identificat în China, care s-ar fi transmis de la animale la om. Sunt zeci de cazuri de îmbolnăviri

Nu există dovezi privind transmiterea de la om la om, totuși, posibilitatea nu poate fi exclusă. Nu au fost raportate decese, ceea ce ar putea sugera o severitate scăzută a bolii. Simptomele nu sunt specifice și, prin urmare, nu putem exclude apariția bolii și înainte de 2018 sau și în alte zone geografice.

ECDC menționează și că este nevoie de continuarea cercetărilor, pentru mai buna înțelegere a modului în care se transmite boala, dar și pentru a-i înțelege caracteristicile.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI