COOLTURA

"Ecce Homo" de Vasile Mureşan Murivale. Povestea unei expoziții inedite

Pictorul Vasile Mureşan Murivale a avut recent o expoziție la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană "Pavel Şuşară" din Capitală. A pictat sute de portrete ale lui Isus pe tot felul de materiale, incuisiv covoare, bucăţi textile sau de lemn, reciclate şi investite astfel cu statutul de operă de artă. Murivale e un pictor bine adaptat la epoca internetului, face zilnic live-uri pe facebook şi, în plus, are un talent real de povestitor.

26 Septembrie 2020, 16:07 |
Ecce Homo, o expoziție inedită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Centrul de greutate al expoziției Ecce Homo a lui Murivale e o instalație impresionantă- 300 de portrete ale lui Isus, pictate pe 150 de tăvi de ebonită, față-verso, și-ntre ele petale uscate de trandafir.

În variantele pictate de Murivale vedem un Isus familiar, de uz domestic, am zice, care e pus în legătură cu citatul cultural, nu cu actul religios.

Murivale pictează pe tot felul de materiale sărace. Chipul lui Isus îmbracă ștergare, covoare, capace, bucăți de burete, chiar și o săpunieră, un godin sau o sticluță de parfum.

Dincolo de vocația de povestitor, de felul în care își afirmă libertatea, Murivale e și un pictor perfect adaptat la epoca Facebook-ului. E foarte activ în mediul online, pictează în direct, face portrete de la distanță, folosindu-se de imaginea video.

Înainte să devină un artist plastic faimos, Vasile Mureșan Murivale a avut parte de o primă formă de celebritate în zona literară ca personaj într-una dintre cele mai cunoscute proze ale lui Mircea Nedelciu, "Probleme cu identitatea (variațiuni în căutarea temei)".

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 5°C
IASI 5°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 8°C 4°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI