COOLTURA

"Ecce Homo" de Vasile Mureşan Murivale. Povestea unei expoziții inedite

Pictorul Vasile Mureşan Murivale a avut recent o expoziție la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană "Pavel Şuşară" din Capitală. A pictat sute de portrete ale lui Isus pe tot felul de materiale, incuisiv covoare, bucăţi textile sau de lemn, reciclate şi investite astfel cu statutul de operă de artă. Murivale e un pictor bine adaptat la epoca internetului, face zilnic live-uri pe facebook şi, în plus, are un talent real de povestitor.

26 Septembrie 2020, 16:07 |
Ecce Homo, o expoziție inedită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Centrul de greutate al expoziției Ecce Homo a lui Murivale e o instalație impresionantă- 300 de portrete ale lui Isus, pictate pe 150 de tăvi de ebonită, față-verso, și-ntre ele petale uscate de trandafir.

În variantele pictate de Murivale vedem un Isus familiar, de uz domestic, am zice, care e pus în legătură cu citatul cultural, nu cu actul religios.

Murivale pictează pe tot felul de materiale sărace. Chipul lui Isus îmbracă ștergare, covoare, capace, bucăți de burete, chiar și o săpunieră, un godin sau o sticluță de parfum.

Dincolo de vocația de povestitor, de felul în care își afirmă libertatea, Murivale e și un pictor perfect adaptat la epoca Facebook-ului. E foarte activ în mediul online, pictează în direct, face portrete de la distanță, folosindu-se de imaginea video.

Înainte să devină un artist plastic faimos, Vasile Mureșan Murivale a avut parte de o primă formă de celebritate în zona literară ca personaj într-una dintre cele mai cunoscute proze ale lui Mircea Nedelciu, "Probleme cu identitatea (variațiuni în căutarea temei)".

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI