E posibil ca Vladimir Putin să rămână la Kremlin și după 2024

Parlamentul rus îi oferă posibilitatea lui Vladimir Putin să rămână la putere și după ce își termină actualul mandat de președinte. Dincolo de mai multe amendamente adoptate pentru revizuirea Constituției, un deputat al partidului pro-Kremlin a strecurat și o inițiativă care îi permite lui Putin să rămâna în fruntea statului încă două mandate. Cum a decurs ședința Dumei de Stat, a relatat corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

11 Martie 2020, 16:18 (actualizat 11 Martie 2020, 16:19) |

Dezbaterile din Duma de Stat s-au desfășurat  parcă după un scenariu bine stabilit. Propunerile trebuiau să vină din partea deputaților, ca reprezentanți aleși de popor. Așa că cea mai delicată temă , cea referitoare la posibilitatea ca Vladimir Putin să rămână la putere și după 2024, a fost abordată  de o personalitate  - Valentina Tereșkova - prima femeie cosmonaut , în prezent deputat din partea partidului Rusia Unită.

„Propun fie să înlăturăm restricţiile privind numărul de mandate prezidenţiale, fie să stipulăm într-un articol prevederea conform căreia, după intrarea în vigoare a Constituţiei actualizate, preşedintele în exerciţiu, ca orice alt cetăţean, are dreptul de a fi ales în funcţia de şef al statului”, a spus Valentina Tereșkova.

Propunerea Valentinei Tereșkova a fost adoptată cu majoritate de voturi, la pachet cu alte amendamente la Constituție -  modificări  ce vor fi supuse  votului electoratului rus la referendumul din 22 aprilie. Vladimir Putin este convins că realitățile economice și de securitate cer o mână forte cu care să fie condusă Rusia.  Liderul de la Kremlin a mai adăugat că va rămâne la putere doar dacă poporul va dori acest lucru.

„În principiu, această variantă ar fi posibilă dar cu o singură condiţie. Şi anume: dacă Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale”, a spus Vladimir Putin.

În cazul în care Constituția revizuită va fi adoptată la referendum, practic,  contorul care limitează la două mandate prezidențiale succesive poate fi resetat sau interpretat în așa fel încât Vladimir Putin să candideze  din nou și în 2024, având toate șansele să rămână în fruntea statului rus până în 2036.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI