Eșec pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului. Nu a venit nici Liviu Dragnea, cel care a convocat-o; liderul PSD e în vacanță

8 august 2017, 11:10

A fost sau n-a fost sesiune extraordinară? Aşa s-ar putea numi filmul – cu tente, pe alocuri, absurde – care s-a jucat astăzi în Parlament. Miza: ordonanţele de urgenţă prin care guvernul vrea să modificie legea pensiilor speciale, să plafoneze indemnizaţiile mamelor şi să modifice regulile doctoratelor. Ordonanţe, care nu puteau intra în vigoare fără să fie depuse pentru dezbatere la Parlament. Opoziţia susţine că şedinţele de plen au fost convocate fără cvorum, deci neregulamentar, la ambele Camere.

Ședinta extraordinară a Parlamentului a fost convocată la inițiativa șefului Camerei, Liviu Dragnea, pentru ca ordonanțele guvernului să poată intra în vigoare. Numai că, primul absent a fost chiar șeful PSD, care a plecat în vacanță și și-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache. Din acest motiv, reprezentanții opoziției, deși prezenți, au refuzat să participe la ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, care nu s-a putut desfășura din lipsă de cvorum.

Asta nu l-a împiedicat totuși pe Florin Iordache să convoace ședinta de plen cu argumentul că:  La Senat părea că lucrurile merg mult mai ușor.

Opoziția a reclamat însă prezența la ședința Biroului Permanent a lui Adrian Țuțuianu, care este acum ministru și nu mai poate face parte din conducerea Senatului.

Criticile liberalilor au fost confirmate, culmea, chiar de pesedistul Florin Iordache. Care, în timp ce încerca să le demonstreze jurnaliștilor legalitatea convocării telefonice, a precizat că funcțiile de ministru și membru în Biroul Permanent al Parlamentului sunt incompatibile.

__________________________

La Camera Deputaţilor, şedinţa Biroului Permanent a fost suspendată din lipsă de cvorum. În sală s-a strâns doar patru deputaţi.

Reporterii noştri au urmărit minut cu minut ce s-a întâmplat azi la Senat şi Camera Deputaţilor.

Ședința Biroului Permanent al Senatului a avut cvorum spre deosebire de cea de la Cameră. Astfel Biroul Permanent al Senatului va putea convoca sesiunea extraordinară a acestei camere. Senatul este cea mai importantă cameră în această ecuație legată de ordonanțele de urgență adoptate de guvern. Majoritatea dintre ele, cu excepția uneia care se află la Camera Deputaților, au fost transmise către Senat, prima cameră sesizată.

Cea mai importantă dintre ordonanțe este cea care schimbă modul de calcul al pensiilor speciale care nu vor mai fi majorate odată cu creșterile salariale și vor fi indexate cu nivelul inflației. Va luată în discuții și ordonanța care va plafona indemnizațiile pentru mame, dar și despre majorările salariale ale polițiștilor. Ordonanțele vor fi înregistrate de Biroul permanent al Senatului și vor fi prezentate în plen unde nu va fi nevoie de cvorum.

Pe ordinea de zi se mai află o scrisoare a comisiei de anchetă prin care aceasta solicită sesizarea CCR cu privire la o conflict juridic de natură constituțională care ar fi între legislativ – comisia de anchetă- și Parchetul General care a a refuzat să dea comisiei dosarul clasat cu privire la alegerile din 2009.

Biroul Permanent al Camerei trebuia să se întrunească la ora 11.00, însă nu a fost cvorum. Nici liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a fost prezent.

La ședință au fost prezenți patru membri ai Biroului permanent din totalul de 13: Florin Iordache și Georgian Pop de la PSD, Andrei Gerea de la ALDE și Seres Denes de la UDMR.

La ora 15,00, urmează să aibă loc ședința de plen a Camerei Deputaților.

Deputații PMP nu vor participa la ședința de plen convocată marți, la ora 15,00, a anunțat liderul acestui grup parlamentar, Eugen Tomac. Și Raluca Turcan a anunțat că PNL nu va participa la ședință.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite