Eșec la Bruxelles. Liderii UE sunt divizați în privința soluțiilor la criza migrației

28 iunie 2018, 14:58

Consiliul de vară scoate încă o dată la iveală marea carență a Uniunii Europene. Lipsa de solidaritate între statele membre, cel puțin în dosarul migrației.

În condițiile în care Italia nu este de acord cu retrimiterea migranților din Germania, devine din ce în ce mai puțin probabil că soluția va fi una europeană. În acest moment, speranțele liderilor europeni sunt să se ajungă la înțelegeri punctuale bilaterale sau trilaterale între state.

Mai mult, țările din grupul de la Visegrad sunt categorice și refuză orice propunere de primire a migranților venită din partea Comisiei Europene.

România și-a nuanțat poziția încă din momentul izbucnirii crizei migratorii, în 2015: nu poate primi pe teritoriul său cei peste 6 mii de migranți ceruți de Comisia Europeană, însă poate găzdui aproximativ 1700. Oricum, țara noastră nu se află printre destinațiile preferate de refugiați.

ACTUALIZARE 21.50 Italia a blocat, joi seară, adoptarea unor concluzii comune referitoare la comerţ şi apărare. Premierul Italian, Giuseppe Conte, încearcă să exercite presiune astfel încât partenerii europeni să accepte poziţia Romei pe tema migraţiei, notează Reuters, care citează diplomaţi europeni.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Sunt dispute în interiorul coaliției guvernamentale din Germania pe tema migrației. Conservatorii din Bavaria doresc rezolvarea acestei probleme, pentru că landul este ținta predilectă a migranților.

Țările membre nu sunt deloc solidare și nu doresc să-i primească pe migranți. Este puțin probabil ca în această seară să se ajungă la un rezultat. Se vorbește de ore târzii în noapte la care se va încheia acest summit, probabil fără o soluție.

România nu este în jocurile principale în această seară pe tema migrației. Țara noastră s-a plasat pe o poziție diferită de țările grupului de la Visegrad, care au refuzat cu totul cotele impuse de Comisia Europeană. Noi putem primi un număr exact de migranți, dar nu 6600 cum ar vrea Comisia.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles sub presiunea de a găsi soluții la criza migrației. Apărarea europeană comună și Brexitul sunt alte teme care se vor discuta la Consiliul European. Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția cu puțin timp înaintea reuniunii că în problema migrației este în joc însuși destinul Uniunii. România este reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis.

Migrația este tema principală a Consiliului European de vară, în condițiile în care tema a fost repusă pe tapet de disputele politice interne din Germania și a fost în parte discutată la mini summitul informal de la sfârșitul săptămânii trecute de la Bruxelles.

În condițiile în care statele membre nu reușesc să fie solidare în această chestiune, nu rămân decât două soluții: fie acorduri punctuale bilaterale, fie deschiderea unor platforme externe, care vor fi amplasate în teritorii extracomunitare cum ar fi nordul Africii – în Tunisia sau Libia – sau în Albania, pe teritoriu european.

Liderii europeni vor discuta și despre cooperarea în domeniul apărării, în perspectiva summitului NATO, care va avea loc în luna iulie la Bruxelles.

În a doua zi a întâlnirii, șefii de state și de guverne vor aborda dosarul Brexit care, în acest moment, este într-o etapă de incertitudine.

România este reprezentată la Consiliul European de vară de președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite