Eșec în negocierile pentru ocuparea funcțiilor de top la nivelul Uniunii Europene. Este o premieră în istoria UE

1 iulie 2019, 08:39

Premieră istorică: niciodată în cei 70 de ani nu s-a întâmplat ca negocierile pentru numirile șefilor instituțiilor de top ale UE să fie suspendate și să nu se ajungă la niciun rezultat. Răspunsul stă în alegerile europarlamentare, care au generat patru forțe distincte din punct de vedere politic, dar care nu pot face o majoritate  adunate câte două, ci doar câte trei. De aici se ajunge la impasul negocierilor.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse, se pare că varianta Frans Timmermans, socialistul olandez, primează în negocieri, deși în continuare țări ca Polonia sau Ungaria se opun intens pentru că îl consideră un dușman pe Timmermans, care apără statul de drept din poziția de prim vicepreședinte al Comisiei Europene.

Manfred Weber ar putea lua un mandat de 5 ani de președinte al PE.

Liderii europeni reuniți la Bruxelles nu s-au înțeles cum să împartă funcțiile de conducere de la nivelul Uniunii. Summitul extraordinar a fost suspendat în noaptea de duminică spre luni de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru discuții bilaterale cu liderii

Reuniunea a fost suspendată după ce popularii europeni au respins acordul propus pentru împărţirea funcţiilor europene.

Astfel, Frans Timmermans ar fi urmat să preia preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber ar fi fost desemnat în fruntea Parlamentului European, Consiliului European ar fi fost atribuit unui liberal, iar un membru al popularilor europeni ar fi urmat să conducă diplomaţia europeana.

Liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Cehia şi Slovacia se opun în continuare propunerii ca socialistul Frans Timmermans să devină preşedinte al Comisiei Europene, a declarat pentru POLITICO un diplomat european, potrivit Mediafax.

Premierul irlandez Leo Varadkar a fost vehiculat în discuţiile preşedintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, cu liderii UE ca fiind un potenţial candidat la preşedinţia Comisiei Europene, dar Varadkar a spus că nu doreşte această funcţie, potrivit unui diplomat european.

Întâlnirile bilaterale dintre Donald Tusk şi liderii UE s-au încheiat.

„Theresa May tocmai a părăsit întâlnirea cu Tusk”, a declarat un diplomat european.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite