După vacanță, o minivacanță pentru elevi. Ministerul Educaţiei trebuie să decidă dacă de anul viitor păstrează modulele sau revine la semestre. Părerile sunt împărțite atât în rândul cadrelor didactice, cât și în cel al părinților

6 noiembrie 2023, 19:15

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR:Revenirea elevilor la şcoală nu e însă una de lungă durată. Practic, copiii se reîntorc doar pentru 3 săptămâni şi 3 zile de cursuri, pentru că la finalul lunii urmează minivacanţa de Sfântul Andrei, respectiv 1 Decembrie. Ulterior acestei minivacanţe, cursurile vor fi reluate luni, 4 decembrie.

Dar anul viitor nu se știe dacă se păstrează structura nouă, ori se revine la semestre.

Modulul 2 de studiu se încheie pe 22 decembrie și e urmat de vacanţa de iarnă până pe 7 ianuarie 2024.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”:Structurarea modulară, de exemplu nouă ne convine, pentru că ne permite să ne organizăm materia aşa cum ne dorim, ne permite să predăm modular şi în felul ăsta pilotăm la toate clasele, de la a IX-a până la a XI-a altfel.

Daniela Voinea, directoarea Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Voievozi”, Bucureşti:Acea săptămână nu duce la o rupere fantastică a ritmului de învăţare. (…) Poate mai bine s-ar gândi cineva, şi acuma probabil că or să dea părinţii cu pietre în mine, să mărim săptămâna de şcoală – acea sâmbătă, pentru că una înseamnă să facă 7 ore în cinci zile, alta înseamnă să facă 6 ore în 5 zile.

România e campioană când vine vorba de cele mai puţine zile de şcoală – 170 și 120 de vacanță.

Potrivit Raportului Eurydice, mai multe zile libere decât ai noştri au elevii din Franţa, Malta, Estonia şi Letonia.

Marian Staș, expert în educaţie:Putem să rămânem în continuare la o structură modulară, dar cu o singură condiţie – să regândim, să reconstruim fundamental structural şcoala. (…) În condiţiile unui model curricular şi ale unor planuri cadru (…) pot să apară toate transformările şi toate schimbrile de formă posibile pentru că rezultatele tot proaste vor fi.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”: „Aş mai scurta din vacanţe, este foarte adevărat. Problema este că nu cred că există o viziune strategică pe o perioadă mai îndelungată, care să aibă în spate nişte studii.

În timp ce media europeană se situează în jurul cifrei de 180 de zile de şcoală, în Finlanda elevii vin la cursuri 190 de zile pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite