După un război civil de patru ani, viața în orașul sirian Alep revine la normal

4 decembrie 2017, 09:56

Believe in Aleppo” – „Credeți în Alep” –  este un îndemn instalat pe o ruină din orașul sirian. Iar lângă, s-a redeschis și prima cafenea din oraș, la un an după ce Alep a fost eliberat de forțele guvernamentale.

La început a fost mai greu pentru că ne lipseau produse de bază. Dar sper că lucrurile se vor schimba în următoarele luni” – Ali Alattar, patronul cafenelei.

Cafeneaua, veche de decenii, este un loc apreciat în orașul sirian, iar la un moment dat printre clienți s-a aflats și președintele Assad. Acum este un loc unde greu încercații locuitori ai orașului pot spera la o viață mai bună.

Cafeneau ne-a adus împreună, prieteni şi rude. Sper că viaţa în oraşul vechi va reveni curând la cum a fost

Sunt foarte fericită. Ştiam că va veni şi ziua asta când o să pot să ies din nou cu familia

Este un loc unde obişnuiam să vin des cu mama

În altă parte a orașului, ascuns între ruine acest mic magazin este un nou exemplu al determinării oamenilor de a reveni la o viață normală.

Am plecat când a izbucnit războiul, iar la 5 luni după eliberarea oraşului, ne-am întors. Am deschis acest magazin iar afacerile merg tot mai bine de la o zi la alta” – Shafik Molqi, patron de magazin.

Shafik Molqi este încrezător că orașul său natal își va reveni chiar dacă va fi un proces lung și încet. La un an după ce Alep a fost eliberat de forșele guvernamentale, orașul tot nu este alimentat cu electricitate și apă curentă. Din cei peste 2 milioane de locuitori, mai puțin de o treime s-au întors.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite