După scandalul de miercuri, Florin Iordache propune modificarea Regulamentului Camerei astfel încât să se scurteze votul pe amendamente

7 decembrie 2017, 19:38

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian-Gheorghe Cucşa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ. 

„Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, se mai spune în document. 

Iniţiatorii invocă dorinţa unei mai bune organizări a şedinţelor Biroului permanent şi a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării. 

‘În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie’, conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

Deputatul Florin Iordache: „Există un proiect. Ați văzut ieri că a existat la plen practic o dublă votare a amendamentelor. Și prin propunerea pe care am făcut-o noi, de modificare a Regulamentului, propunem următorul lucru: atunci când amendamentele admise sunt acceptate, cele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm pentru că trebuie votat fiecare aliniat și fiecare articol în parte. Pleacă de la o rațiune foarte simplă: ce ne facem că în cazul bugetului, care are mii de amendamente și alte zeci de mii de aliniate, ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise și apoi vot pe cele respinse? (…) Nici acum și nici în viitor și nici în vecii vecilor, acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult”.

Întrebat dacă propunerea de modificare a Regulamentului vine după ședința de ieri, când USR a întârziat votul pe Statutul Magistraților, apelând la proceduri parlamentare, deputatul Florin Iordache a răspuns „Fără îndoială, da”.

‘Domnii Iordache, Ciuhodaru şi Cucşa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri – utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi – să nu mai fie posibilă. Practic, se încearcă interzicerea posibilităţii de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaţilor. Este vorba de modificarea articolului. 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedură pentru a susţine fiecare din amendamente şi a-i cere preşedintelui Camerei să susţină fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o variantă prin care vrea să elimine orice risc ca maşinăria de vot, odată lansată, să mai poată fi blocată’, a susţinut Barna într-o declaraţie de presă. 

Potrivit acestuia, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: ‘În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei’. 

‘Deci, practic, vorbim ca toate amendamentele admise, venite din comisii, să fie aprobate printr-un singur vot, nemaiputând exista dezbatere în aceste aspecte. Partea şi mai gravă urmează în continuare: ‘Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie. Deci, vă daţi seama de absurditatea acestei reglementări. Practic, în măsura în care prin votul Camerei sunt admise nişte amendamente, toate cele respinse nu numai că nu mai pot fi menţionate, nu mai pot fi dezbătute, practic ele nu există, chiar dacă în mod foarte probabil şi logic ele nu au nicio legătură cu cele admise – în foarte multe cazuri sunt subiecte diferite. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorităţii pe ceea ce înseamnă plenul’, a explicat Barna. 

Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susţină un amendament, în măsura în care el era necesar, în faţa plenului şi să aibă şansa de a convinge plenul. 

‘Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiţiei şi acum pe chestiunea de funcţionare a Parlamentului’, a spus Dan Barna. 

Barna a menţionat că luni a rămas ca iniţiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent. 

‘Prin această modificare, PSD se gândeşte că, având controlul în comisii, plenul ar trebui să devină un instrument decorativ, care să ridice mâna automat. (…) Evident că este o modificare profund neconstituţională, pentru că elimină exact dreptul deputatului de a susţine în faţa plenului un amendament, exact motivul pentru care cetăţenii îşi trimit un reprezentant în forul legislativ al statului. Evident că vom ataca la Curte dacă va exista această forţare pe care o văd foarte probabilă’, a încheiat deputatul USR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite