Protocolul a fost respectat cu strictețe în cazul elevei care a murit de meningită, spun reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Simptomele nu anunţau un astfel de diagnostic, precizează aceştia. Între timp, peste o sută de elevi de la Colegiul "Gheorghe Lazăr" din Capitală s-au prezentat la spitalele de boli infecţioase pentru control, de teamă să nu fi luat şi ei bacteria. Iar DSP-ul a trimis echipe să facă dezinfecţie în liceu.
Familia elevei a sunat prima dată la ambulanță, miercuri, la ora 23 şi 3 minute. Tânără de 18 ani avea dureri abdominale, febră peste 39 de grade, vărsături şi scaune diareice. Ambulanța a ajuns la ea în 47 de minute. Medicul i-a administrat o perfuzie și fata s-a simțit mai bine. Familia a refuzat transferul la spital. Patru ore mai târziu, la ora 3 şi 33 de minute, părinţii cer din nou ajutor. Fetei îi apăruse o erupţie pe corp, pete ca nişte vânătăi.
Ambulanţa a ajuns de data aceasta în 12 minute şi a transportat-o pe tânără la Spitalul Universitar.
Trei ore mai târziu a fost transferată la Institutul "Matei Balş".
"Echipajele s-au confruntat cu un caz aparent simplu, cu o simptomatologie nespecifică, fără elemente care să anunţe o evoluţie fulminantă, cu prognostic foarte grav" se precizează în comunicatul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Vestea că o colegă s-a stins în numai câteva ore i-a speriat pe mulţi elevi ai colegiului. Împreună cu părinţii, aceştia s-au dus la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecţioase. La "Victor Babeş" au ajuns în jur de 40 de copii.
"Au fost consultaţi, li s-au recoltat exudate pentru siguranţă, au primit tratament profilactic şi practic din ce informaţii am eu, în momentul de faţă, toţi erau sănătoşi" - medic primar boli infecţioase, Spitalul "Victor Babeş" Ștefan Lazăr.
Şi la Institutul Matei Balş din Capitală în câteva ore s-au prezentat peste 60 de elevi ai Colegiului "Gheorghe Lazăr". Cu toţii au fost consultaţi de medicii de aici şi au primit tratament profilactic.
Meningita este o boală infecţioasă. În unele cazuri evoluează fulminant şI decesul poate să apară în doar câteva ore. Boala este contagioasă, iar bacteria se transmite pe calea aerului.
Între timp, clasele şi holurile de la Colegiul "Gheorghe Lazăr" au fost dezinfectate. Potrivit datelor Centrului Naţional al Bolilor Transmisibile, în 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică. 13 pacienţi au murit.