După aproape doi ani de criză, Belgia are un nou guvern

3 octombrie 2020, 19:58

Belgia a reușit să își depășească propriul record de 598 de zile în care a funcționat fără guvern, după ce executivul condus de actualul președinte al Consiliulul European, Charles Michel, era răsturnat de la putere în 2018.

Faptul că nici alegerile generale nu au rezolvat problema se datorează complicatului sistem federal, în care flamanzii și valonii nu ajung să se înțeleagă. Aceluiași sistem i se datorează și buna guvernare locală a țării în perioada de vid guvernamental. Și iată că, după nenumărate tentative, Belgia are un nou guvern, condus de tânărul liberal de 44 de ani, Alexander de Croo.

Executivul belgian este format dintr-o coaliție fragilă compusă în premieră din șapte partide de orientări deiverse, de la socialiști, liberali la ecologiști.

Și, tot ca o premieră absolută, din guvernul federal belgian face parte, ca vicepremier, prima persoană transgender. E vorba de Petra de Sutter, care a devenit femeie în anii 2000. Aceasta este un reputat doctor ginecolog și deputat în Parlamentul European.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite